BCE: Profitabilitatea băncilor s-a prăbușit în trimestrul doi din 2020

BCE: Profitabilitatea băncilor s-a prăbușit în trimestrul doi din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2020

Profitabilitatea principalelor instituții financiare din zona euro s-a prăbușit în trimestrul doi din 2020, deși creditorii încă fac eforturi pentru a menține scăzute stocurile lor de credite neperformante, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În primul semestru din acest an, când a izbucnit și s-a extins pandemia de coronavirus (COVID-19), rentabilitatea capitalului a fost de 0,01%, mult sub nivelul de 6,01% din urmă cu un an, iar în cel puțin șapte din cele 19 state membre ale zonei euro s-a înregistrat rentabilitate negativă, informează BCE.

John McAfee, arestat pentru evaziune fiscală CITEȘTE ȘI John McAfee, arestat pentru evaziune fiscală

Stocul de credite neperformante s-a situat la 503 miliarde de euro în trimestrul doi din 2020, aproape de nivelul de 501 miliarde de euro în urmă cu trei luni, cel mai probabil ca efect al garanțiilor de stat și moratoriilor care au ajutat băncile să păstreze clasificarea creditelor ca performante, se arată în raport, scrie Agerpres.

Un studiu recent elaborat de firma de consultanță Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 și 2019, aproape jumătate au fost achiziționate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star și Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preț inferior valorii nominale, în ideea de a-și elibera bilanțurile și a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

Volumul datoriilor din zona euro considerate puțin probabil să fie rambursate deplin este estimat la peste 500 miliarde de euro, incluzând și creditele imobiliare, datoriile la cardurile de credit și împrumuturile pentru achiziționarea de automobile. Și analiștii se așteaptă ca această cifră să continue să crească.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
profit