BCE și-a extins investigațiile asupra portofoliilor de credite imobiliare comerciale ale băncilor

BCE și-a extins investigațiile asupra portofoliilor de credite imobiliare comerciale ale băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condițiile în care se înmulțesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanțurile lor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, care au dorit să își păstreze anonimatul, schimburile de informații din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potențialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile și-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susțin sursele.

Acționarii One United Properties aprobă acordarea de dividende parțiale. Undă verde pentru contractarea de facilități de credit de 130 milioane euro CITEȘTE ȘI Acționarii One United Properties aprobă acordarea de dividende parțiale. Undă verde pentru contractarea de facilități de credit de 130 milioane euro

Unele bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-și crește veniturile, în condițiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă, această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă și cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat și mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale. Prețurile s-au prăbușit deja în SUA și Marea Britanie și au început să scadă pe piețele din zona euro, inclusiv în Germania, scrie Agerpres.

"Fragilitățile din sectorul imobiliarelor comerciale sunt o sursă mare de riscuri pentru sectorul financiar", a subliniat Fondul Monetar Internațional într-un raport publicat marți.

CBRE Group Inc., Jones Lang LaSalle Inc. și Cushman & Wakefield Plc se numără printre cei mai mari furnizori de evaluări imobiliare în Europa. În mod frecvent, evaluatorii țin cont de recentele tranzacții comparabile atunci când evaluează proprietățile, însă lipsa tranzacțiilor face mai dificilă stabilirea valorii. Motivul este acela că vânzătorii sunt reticenți în a accepta prețuri care sunt semnificativ mai mici decât valorile contabile.

BCE a informat în 2022 că inspecțiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanțiilor "este un unghi mort pentru multe bănci", în condițiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienți în loc să solicite o evaluare independentă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
credite
banci