FMI a revizuit in crestere prognoza de inflație la nivel global si îndeamnă băncile să mențină dobânzile ridicate

FMI a revizuit in crestere prognoza de inflație la nivel global si îndeamnă băncile să mențină dobânzile ridicate
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 oct 2023
Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere prognoza privind inflația mondială pentru anul viitor și a cerut băncilor centrale să mențină politica restrictivă până la o atenuare durabilă a presiunilor asupra prețurilor.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
FMI și-a majorat  la 5,8% proiecția privind creșterea prețurilor de consum în 2024, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marți, de la 5,2%, cât se preconiza în urmă cu trei luni. Apelul la vigilență cu privire la inflație vine în contextul în care a redus, de asemenea, prognoza de creștere economică pentru 2024.

FMI a înrăutățit din nou prognoza privind creșterea economiei românești CITEȘTE ȘI FMI a înrăutățit din nou prognoza privind creșterea economiei românești

În majoritatea țărilor, FMI consideră că inflația va rămâne peste țintele băncilor centrale până în 2025.

Previziunile reprezintă un eveniment foarte așteptat în cadrul reuniunilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale, care au loc în această săptămână la Marrakech, Maroc. Evenimentul se desfășoară în urma unui atac mortal asupra Israelului, comis în weekend de către Hamas, care a zguduit lumea și a reaprins temerile privind un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu - unde se află aproape o treime din oferta mondială de petrol. Atacurile reprezintă un alt factor într-o perioadă marcată de incertitudine globală.
 
Băncile centrale majore, inclusiv din SUA și Uniunea Europeană, au majorat agresiv ratele dobânzilor timp de mai bine de un an pentru a limita inflația care a ajuns la 8,7% la nivel global în 2022, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anilor 1990.
 
"Politica monetară trebuie să rămână restrictivă în majoritatea locurilor până când inflația va coborî în mod durabil spre ținte", a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al FMI, citat de Bloomberg.
viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
inflatie
preturi