Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea a 27 de companii legate de Rusia, inclusiv Sberbank și Gazprom

Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea a 27 de companii legate de Rusia, inclusiv Sberbank și Gazprom

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2022

Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea a 27 de companii legate de Rusia, inclusiv cea mai mare bancă a sa, Sberbank, și gigantul energetic Gazprom, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alte companii blocate de la tranzacționarea în Londra includ Lukoil, Polyus și EN+, în timp ce subsidiara VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a fost suspendată vinerea trecută, arată news.ro.

Anterior, operatorul bursei de la Londra a suspendat tranzacționarea certificatelor de depozit pentru companiile rusești, ținta unor vânzări agresive de la invazia Rusiei în Ucraina.

”Administratorul indicelui FTSE Russell a eliminat listele rusești de pe indici, Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea cu 27 de titluri de valoare listate rusești”, a declarat CEO-ul Bursei de Valori din Londra, David Schwimmer, pentru CNBC.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

”World-Check își actualizează în mod activ baza de date non-stop, pe măsură ce noi persoane sancționate sunt adăugate la acea bază de date, așa că este ceva ce facem în întreaga afacere, colaborând activ cu autoritățile de reglementare pentru a implementa acele sancțiuni”, a mai spus acesta.

Acțiunile companiilor rusești listate la Londra s-au prăbușit de la invadarea Ucrainei și după sancțiunile economice paralizante asupra întreprinderilor, instituțiilor și persoanelor din țară impuse de SUA și aliații săi occidentali.

Acțiunile rusești listate la Londra și-au pierdut aproape toată valoarea până la anunțarea suspendării, joi.

Acțiunile Sberbank au scăzut cu 99,72% până în prezent, pentru a fi tranzacționate miercuri cu aproximativ un penny, în timp ce titlurile Gazprom au scăzut cu 93,71%, Lukoil cu 99,2%, Polyus cu 95,58%, Rosneft cu 92,52% și EN+ cu 20,51%.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a escaladat săptămâna trecută, asediind mai multe orașe majore și întâmpinând o rezistență ucraineană acerbă.

Explozii au lovit capitala Kiev, joi, când luptele au intrat în a doua săptămână, iar trupele ruse au pătruns în orașul-port strategic Herson, în timp ce Harkov și Maripol au suferit și ele bombardamente puternice miercuri.

Pachetul tot mai mare de sancțiuni interzice efectiv investitorilor occidentali să facă afaceri cu Banca Centrală a Rusiei și îngheață activele acesteia din străinătate, nu în ultimul rând rezervele vaste de valută pe care banca le-a folosit pentru a atenua deprecierea valorii activelor locale.

Londra a fost mult timp un centru comercial offshore ales de oligarhii și companiile din Rusia, deși LSE a precizat joi, în raportul său privind rezultatele financiare că operațiunile sale din Rusia și Ucraina reprezintă doar mai puțin de 1% din veniturile sale totale.

Piețele interne din Rusia au fost, de asemenea, lovite, iar piața de valori a țării a rămas în mare parte închisă pentru a patra zi consecutiv, joi, după ce banca centrală a suspendat tranzacționarea acțiunilor și instrumentelor derivate în încercarea de a opri vânzarea.

Anunțul de la Bursa de Valori de la Londra a venit la câteva ore după ce MSCI a retras acțiunile rusești din indicii urmăriți la nivel global, în timp ce instituțiile financiare occidentale iau măsuri pentru a reduce și mai mult fluxurile de finanțare către Moscova. V

alorile mobiliare rusești vor fi scoase din indicii MSCI de miercurea viitoare, la un preț ”care este efectiv zero”, a spus compania care gestionează indicele de referință, care reclasifică indicii MSCI Rusia în ”Piețe independente” în loc de ”Piețe emergente”.

MSCI a lansat luni o consultare cu investitorii instituționali globali, „”majoritate covârșitoare confirmând că piața de acțiuni din Rusia este în prezent neinvestibilă”, a dezvăluit într-o declarație miercuri seara.

Participanții la consultare au evidențiat câteva evoluții negative recente care au condus la o deteriorare materială a accesibilității pieței de acțiuni rusești pentru investitorii instituționali internaționali, într-o asemenea măsură încât aceasta nu îndeplinește cerințele de accesibilitate pe piață pentru clasificarea piețelor emergente conform Clasificării piețelor MSCI. Framework”, a adăugat MSCI.

Între timp, FTSE Russell, deținută de LSE, va elimina acțiunile rusești din indici înainte de deschiderea pieței de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
londra