Bursele europene în declin, în frunte cu cea de la Milano. Ținta de deficit bugetar și conflictul cu UE au împins dobânzile la titlurile italiene de stat la maximul ultimilor 4 ani și jumătate

Bursele europene în declin, în frunte cu cea de la Milano. Ținta de deficit bugetar și conflictul cu UE au împins dobânzile la titlurile italiene de stat la maximul ultimilor 4 ani și jumătate
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 oct 2018

Principalele burse europene au început săptămâna în teritoriu negativ, cel mai pronunțat declin fiind la Milano, în contextul în care disputa dintre Italia și Uniunea Europeană în legătură cu ținta de deficit bugetar a Guvernului italian se intensifică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis ședința de luni în coborâre cu 1,1%. Bursa de la Frankfurt a pierdut 1,4%, cea de la Londra a scăzut cu 1,2%, iar cea de la Paris, cu 1,1%. Indicele FTSE MIB, de la Milano, a condus valul de scăderi pe piețele europene de capital, cu un declin de 2,4%.

Italia refuză să renunțe la planul de creștere a țintei de deficit bugetar, alimentând conflictul cu Uniunea Europeană. Într-o scrisoare adresată ministrului italian de Finanțe, Giovanni Tria, comisarii europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici au atras atenția cu privire la o "deviație semnificativă" a țintelor bugetare, făcând referire la ținta de deficit de 2,4% vizată de Guvernul Italiei. În replică, vicepremierul Luigi Di Maio a declarat că viziunea sa împotriva austerității va căpăta amploare în Europa.

Guvernul a anunțat, în urmă cu două săptămâni, o țintă de deficit bugetar de 2,4% din PIB pentru următorii trei ani, obiectiv care a îngrijorat investitorii și a atras critici din partea Comisiei Europene.

Acțiunile Danske Bank, la minimul ultimelor 4 ani după detalii despre tranzacții suspecte realizate de banca daneză pentru clienți ruși CITEȘTE ȘI Acțiunile Danske Bank, la minimul ultimelor 4 ani după detalii despre tranzacții suspecte realizate de banca daneză pentru clienți ruși

Băncile italiene au suferit cele mai mari pierderi pe burse în ședința de astăzi. UniCredit a pierdut 3,6%, Mediobanca a scăzut cu 4,3%, iar Intesa Sanpolo a avut un declin de 3,3%.

În contextul îngrijorilor legate de ținta de deficit și al conflictului cu UE, dobânzile la titluri italiene de stat pe 10 ani au sărit, astăzi, până la 3,6%, maximul ultmilor 4 ani și jumătate. 

"Titlurile de stat italiene reprezintă, în medie, circa 10% din activele băncilor din Italia", atrage atenția Mark Gran, director de strategie la B. Riley FBR, citat de MarketWatch.

China interzice importul de porci din Bulgaria din cauza pestei porcine CITEȘTE ȘI China interzice importul de porci din Bulgaria din cauza pestei porcine

Valul de vânzări de pe bursele europene în ședința de astăzi a fost dictat și de declinul de pe bursele asiatice. Indicele bursei de la Shanghai a pierdut 3% în ședința de luni, la Hong Kong fiind consemnat un declin de 0,9%. La Tokyo, indicele Nikkei a pierdut 0,8%.

"Vânzările din Asia ar fi fost suficiente să tragă în jos apetitul pentru risc în Europa", consideră Craig Erlam, analist senior la Oanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
actiuni
italia
deficit
asia
dobanzi