Centrul financiar al Germaniei va găzdui noua agenție UE pentru combaterea spălării banilor

Centrul financiar al Germaniei va găzdui noua agenție UE pentru combaterea spălării banilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2024

Reprezentanții statelor membre UE și Parlamentul European au convenit, la Bruxelles, ca sediul noii agenții a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor să fie la Frankfurt, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Frankfurt a învins concurența din partea orașelor Paris, Bruxelles, Madrid, Dublin, Riga, Vilnius, Viena și Roma pentru a găzdui nouă entitate, desemnată sub acronimul AMLA (Anti-money laundering authority/Autoritatea pentru combaterea spălării banilor). Ea va avea în special sarcina de a superviza și coordona autoritățile naționale pentru a depista și a combate activitățile transfrontaliere suspecte, scrie Agerpres.

Raiffeisen - profit mai mare în România CITEȘTE ȘI Raiffeisen - profit mai mare în România

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a insistat ca Frankfurt, centrul financiar al țării, să găzduiască AMLA. El declarase în ianuarie, în timpul unei audieri în Parlament, că în Frankfurt agenția va avea orice are nevoie pentru a fi operațională din prima zi.

În 2021, statele membre UE au convenit înființarea unei agenții dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în blocul comunitar, după ce sancționarea de către autoritățile naționale s-a dovedit a fi de durată și inconsecventă.

Având atribuții de supraveghere și de sancționare pentru a asigura respectarea regulilor financiare europene, AMLA va superviza direct circa 40 de instituții de creditare și instituții financiare considerate cele mai vulnerabile la riscuri, inclusiv furnizori de servicii de active cripto.

Activitățile financiare suspecte reprezintă circa 1% din Produsul Intern Brut al UE, respectiv circa 130 de miliarde de euro, potrivit agenției europene de poliție Europol. 

viewscnt
Afla mai multe despre
frankfurt
parlamentul european