CEO-ul Apple a câștigat mai puțini bani anul trecut din cauza obiectivelor financiare ratate de companie

CEO-ul Apple a câștigat mai puțini bani anul trecut din cauza obiectivelor financiare ratate de companie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 ian 2017

CEO-ul Apple, Tim Cook, și alți directori de top ai companiei, au primit anul trecut mai puțini bani din partea gigantului american, în contextul în care țințele financiare au fost ratate, informează Wall Street Journal și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În octombrie, Apple a anunțat prima scădere a veniturilor și profitului din ultimii 15 ani. Scăderea s-a datorat în principal vânzărilor de iPhone, care s-au redus cu 13% în anul fiscal 2016.

Potrivit unor declarații financiare completate astăzi, vânzările Apple din 2016, de 215,6 miliarde de dolari, au fost cu 3,7% sub obiectivul fixat, de 223,6 miliarde de dolari.Totodată, profitul operațional, de 60 de miliarde de dolari, a fost ușor sub ținta de 60,3 miliarde de dolari.

Piața muncii din SUA încurajează așteptările privind continuarea majorării dobânzilor; dolarul se apreciază CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA încurajează așteptările privind continuarea majorării dobânzilor; dolarul se apreciază

 Din acest motiv, directorii nu au primit în totalitate sumele în cash pe care le-ar fi putut obține. Până în 2016, conducerea a beneficiat, timp de patru ani la rând, de bonusurile  maxime.

Tim Cook a primit o sumă totală de 8,75 de milioane de dolari din partea Apple - din care 3 milioane de dolari reprezintă salariul, iar restul bonusuri - comparativ cu 10,3 milioane de dolari cu un an în urmă.

Astfel, veniturile în numerar lui Cook au scăzut anul trecut cu 15%, mai mult decât ale celorlalți directori, care au coborât, în medie, cu 9,6%. Acest aspect se explică prin faptul că stimulentele sub formă de numerar au o pondere mai mare în veniturile CEO-ul Apple, comparativ cu restul conducerii.

Totuși, având în vedere acțiunile pe care le-a primit anul trecut, care nu au ținut cont de criteriile de performanță ci de vechime, veniturile totale ale lui Cook au fost mult mai mari decât în 2015. 

În august anul trecut, Tim Cook a primit acțiuni Apple care valorau, la acel moment, circa 135 de milioane de dolari, datorită faptului că a rămas la conducerea companiei timp de cinci ani consecutiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
cook
salariu
recompensa
cash
bonusuri
stimulente
tim cook
obiective
iphone
profit
atiuni