Deficitul de cont curent al României a crescut la 2,66 miliarde euro după primele nouă luni

Deficitul de cont curent al României a crescut la 2,66 miliarde euro după primele nouă luni
scris 14 nov 2016

Contul curent al balanței de plăți s-a înrăutățit în septembrie, după o ameliorare în perioada verii, înregistrând după primele nouă luni o creștere de două ori și jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,66 miliarde euro, în special ca urmare a creșterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate luni.

După primele nouă luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,1 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR, scrie News.ro.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state.

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerțul exterior, puternic deficitar.

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele nouă luni a fost de 6,93 miliarde euro, mai mare cu 25,1% față de aceeași perioadă din 2015.
Ca urmare, balanța bunurilor, care intră în contul curent al balanței de plăți, și-a accelerat deteriorarea în acest an.

STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar CITEȘTE ȘI STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar

Astfel, deficitul comercial din componența contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 27,2% în primele nouă luni ale acestui an, până la 6,4 miliarde euro, față de aceeași perioadă din 2015. Diferența între datele FOB/CIF și FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 3,8 miliarde euro în primele nouă luni, în creștere cu 28,5% față de perioada ianuarie - septembrie 2015. Valoarea a crescut cu 1 miliard de euro doar în luna septembrie.

În schimb, balanța serviciilor și-a majorat excedentul cu 12,7%, la 5,66 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016.

Balanța veniturilor secundare, în care intră și fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,88 miliarde euro, cu 0,6% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendința de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori și jumătate față de nivelul din 2014, până la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.

Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care își bazează guvernul proiecțiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu față de cel din 2015. 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficitul de cont curent
bnr