Euro se apropie de 4,52 lei, dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor 10 luni în raport cu leul

Euro se apropie de 4,52 lei, dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor 10 luni în raport cu leul
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2016

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5158 lei, în creștere cu 0,07% față de cotația precedentă, în timp ce dolarul a urcat la aproape 4,2 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, pe fondul revenirii în forță a monedei americane față de celelalte valute și a ieșirii investitorilor străini de pe piața titlurilor de stat în lei, spun analiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vineri, BNR a afișat un curs de referință de 4,5125 lei/euro.

Principalul factor care afectează în ultimele zile leul este tendința investitorilor străini de a renunța la titlurile de stat românești.

"Evoluția a fost în ton cu cea a monedelor regionale (care au scăzut, însă, și mai mult în fața euro) și a venit după pierderi mari în piața de titluri de stat (posibil pe fondul ieșirilor investitorilor străini, în condițiile în care randamentul titlului la 10 ani a înregistrat unul din cele mai mari salturi săptămânale din ultimii ani)", arată un raport ING, publicat luni, arată news.ro.

Dolarul și piețele bursiere cad. Peso-ul mexican, cel mai slab după 1994 CITEȘTE ȘI Dolarul și piețele bursiere cad. Peso-ul mexican, cel mai slab după 1994

Pentru leul românesc, principalul risc este legat de ieșirea investitorilor străini - atrași de randamentele mai mari din statele dezvoltate - de pe plasamentele în titluri de stat în lei cu maturități lungi, avertizează analiștii.

Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei până la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie.

Dolarul american s-a scumpit cu 3,2% în raport cu leul după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.

Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elvețian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a crescut cu circa 1 ban, până la 4,2139 lei, nivel maxim din 21 iulie 2015. 

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
curs valutar