Dobânzile pentru ipoteci din SUA au crescut la cel mai ridicat nivel după anul 2000

Dobânzile pentru ipoteci din SUA au crescut la cel mai ridicat nivel după anul 2000
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2023

Dobânzile creditelor ipotecare din Statele Unite au urcat luni, în urma unei creșteri a randamentelor obligațiunilor, determinată de îngrijorarea investitorilor că ratele ridicate ale dobânzilor și inflația vor persista mai mult decât se așteptau, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dobânda medie la popularul credit ipotecar fix pe 30 de ani a atins 7,48%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2000, potrivit Mortgage News Daily. Dobânda a crescut cu 0,29 de puncte procentuale doar în ultima săptămână, scrie News.ro.

UiPath - amendată în România CITEȘTE ȘI UiPath - amendată în România

”Investitorii pur și simplu nu văd genul de deteriorare a datelor economice la care se așteptau”, a spus Matthew Graham, director de operațiuni al Mortgage News Daily.

El a remarcat că Rezerva Federală dorește să vadă aceeași deteriorare înainte de a lua în considerare o schimbare de politică, iar această schimbare ar favoriza probabil mai întâi dobânzile pe termen scurt.

”Efectul net este că dobânzile pe termen mai lung, cum ar fi randamentele titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani și creditele ipotecare, suportă greul sentimentului negativ din piață referitor la dobânzi.

Acest lucru nu se va schimba până când datele vor forța Fed să înceapă să vorbească despre prima reducere a dobânzii de referință.

Dobânzile mai mari îi lovesc puternic pe potențialii cumpărători de case, adăugând o insultă la prejudiciul cauzat de prețurile caselor umflate în urma pandemiei.

Dobânzile au stabilit mai mult de o duzină de minime record în 2020, declanșând o val de cumpărări de case, care a determinat creșterea prețurilor cu peste 40% de la începutul pandemiei, până în vara anului 2022.

Prețurile au scăzut ușor la sfârșitul anului trecut, dar acum sunt în creștere din nou din cauza cererii încă puternice și a ofertei foarte slabe.

Dobânzile ipotecare mai mari exacerbează situația ofertei. Proprietarii actuali sunt reticenți în a-și lista casele pentru vânzare, deoarece marea majoritate a acestora au dobânzi în jurul sau sub 3%.

Să te muți în altă casă ar însemna mai mult decât dublarea acestei dobânzi.

FOTO Încă 9 pasaje pietonale subterane pe drumurile naționale în regiunea București-Ilfov CITEȘTE ȘI FOTO Încă 9 pasaje pietonale subterane pe drumurile naționale în regiunea București-Ilfov

Nivelul ridicat al dobânzilor a creat ceea ce acum se numește ”cătușe de aur” printre potențialii vânzători.

Pentru un cumpărător de astăzi, diferența de accesibilitate față de doar un an în urmă este dramatică.

Dobânda medie fixă a unui credit pe 30 de ani de anul trecut este la acest moment de aproximativ 5,5%.

Pentru cineva care cumpără acum o casă de 400.000 de dolari, cu un avans de 20% ,la un împrumut cu dobândă fixă pe 30 de ani, plata lunară, cu principal și dobândă, este cu aproximativ 420 de dolari mai mare decât ar fi fost acum un an.

Mai mulți debitori optează acum pentru împrumuturi cu dobândă ajustabilă, care oferă dobânzi mai mici pentru termene fixe mai scurte.

Dobânda medie la un credit pe 5 ani a fost de 6,2% săptămâna trecută, potrivit Asociației Bancherilor Ipotecari.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
sua
ipoteci