Economia SUA a încetinit în trimestrul trei, la 1,5%. Companiile au amânat achizițiile noi din cauza stocurilor mari

Economia SUA a încetinit în trimestrul trei, la 1,5%. Companiile au amânat achizițiile noi din cauza stocurilor mari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 oct 2015

Creșterea economiei Statelor Unite a încetinit brusc în trimestrul al treilea, din cauza nivelului ridicat al stocurilor, care a determinat companiile să amâne realizarea de noi achiziții, transmire Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, economia SUA a înregistrat un avans de 1,5% față de perioada similară a anului trecut, după un avans de 3,9% în trimestrul al doilea.

Impactul negativ al stocurilor asupra economiei ar putea fi doar unul temporar, iar analiștii anticipează o creștere economică mai puternică pentru ultimul trimestru al anului.

Totodată, cererea internă este încă destul de ridicată, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să crească dobânda de referință în luna decembrie. Astfel, cheltuielile de consum, principalul pilon al economiei americane, au crescut cu 3,2% în trimestrul al treilea, ritmul de creștere fiind inferior celui de 3,6%, înregistrat în trimestrul al doilea.

Fed a menținut ieri neschimbat nivelul dobânzii de referință, la 0-0,25%, pe fondul încetinirii pieței muncii și al creșterii economice modeste, dar a sugerat că aceasta ar putea fi majorată în decembrie.

Fed așteaptă ca piața muncii să înregistreze progrese și dorește, totodată, să se asigure că inflația se îndreaptă spre ținta anuală de 2% înainte de a creștere dobânda, au declarat oficialii Rezervei Federale, într-o notă publicată la finalul ședinței de politică monetară.

Totodată, reprezentanții instituției au sugerat că ar putea majora dobânda în luna decembrie și s-au arătat mai puțin îngrijorați de încetinirea economiei globale.

"Pentru a stabili dacă este sa nu potrivit să creștem intervalul țintă la următoare ședință, vom analiza progresul către obiectivele de ocupare totală și inflație de 2%", se arată în nota publicată de Fed.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
sua
crestere
econonomie
pib
avans
consum
stocuri