Finanțele au împrumutat, luni, 316 milioane de lei de la bănci, pe 11 ani, la un randament mediu de 3,82% pe an

Finanțele au împrumutat, luni, 316 milioane de lei de la bănci, pe 11 ani, la un randament mediu de 3,82% pe an
scris 7 mar 2016

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 316 de milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni pe 11 ani, la un randament mediu de 3,82% pe an.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar ofertele băncilor au totalizat 558 de milioane de lei.

Marți va avea loc o licitație suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei de la bănci, la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat în martie împrumuturi de 4,105 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 3,7 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Tot în martie, MFP vrea să atragă de la bănci 250 de milioane de euro, prin obligațiuni de stat denominate în euro emise pe cinci ani. Licitația va avea loc în data de 10 martie.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Banca Națională a Elveției a raportat pierderi record de 23,3 miliarde de franci în 2015 CITEȘTE ȘI Banca Națională a Elveției a raportat pierderi record de 23,3 miliarde de franci în 2015

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 50% de pe piața internă și 50% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei și euro, în sumă de circa 38 miliarde lei, din care circa 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat în lei și șapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.

De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe într-un volum de 4,5 miliarde euro, în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligațiuni emise pe piețele externe cu scadența în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum și de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

Astfel, finanțarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligațiuni în valoare de circa 3 miliarde euro și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale, în valoare de circa 1,5 miliarde euro.

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14 - 15 miliarde de lei certificate de trezorerie și 34 - 35 miliarde de lei obligațiuni benchmark. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul de finante
randa
ent mediu
banci