Fitch retrogradează ratingul de credit al SUA de la AAA la AA+. Decizia, considerată bizară de specialiști

Fitch retrogradează ratingul de credit al SUA de la AAA la AA+. Decizia, considerată bizară de specialiști
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2023

Ratingul de credit al guvernului american a fost retrogradat, ca urmare a îngrijorărilor legate de starea finanțelor țării și de gradul de îndatorare al acesteia, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fitch, una dintre cele trei mari agenții independente care evaluează solvabilitatea, a retrogradat ratingul de la AAA la AA+, scrie News.ro.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020 CITEȘTE ȘI Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020

Fitch a transmis că a observat o "deteriorare constantă" a guvernanței în ultimii 20 de ani.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a calificat retrogradarea drept "arbitrară".

Aceasta s-a bazat pe "date învechite" din perioada 2018-2020, a spus ea.

Investitorii folosesc ratingurile de credit ca punct de referință pentru a judeca cât de riscant este să împrumute bani unui guvern. Statele Unite sunt considerate de obicei o investiție foarte sigură datorită dimensiunii și stabilității relative a economiei.

Cu toate acestea, în acest an a avut loc o nouă rundă de dispute politice pe tema împrumuturilor guvernamentale.

În iunie, guvernul a reușit să ridice plafonul de îndatorare la 31,4 trilioane de dolari (24,6 trilioane de lire sterline), dar numai după o bătălie politică prelungită, care a amenințat să împingă țara la neplata datoriilor.

FOTO Cel mai mare producător de șa pentru biciclete din lume va deschide o fabrică în România, poartă spre Europa. Piața românească - succes neașteptat în UE CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare producător de șa pentru biciclete din lume va deschide o fabrică în România, poartă spre Europa. Piața românească - succes neașteptat în UE

Când Congresul se va întoarce din vacanța de vară, legislatorii vor trebui să depună eforturi pentru a ajunge la un acord privind bugetul pe anul viitor înainte de sfârșitul lunii septembrie, pentru a preveni o închidere a guvernului.

"Retrogradarea ratingului Statelor Unite reflectă deteriorarea fiscală așteptată în următorii trei ani, o povară a datoriei publice generale ridicată și în creștere și erodarea guvernanței" în raport cu omologii, a precizat Fitch într-un comunicat.

"În opinia Fitch, în ultimii 20 de ani a avut loc o deteriorare constantă a standardelor de guvernanță, inclusiv în materie fiscală și de datorie, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025", a precizat agenția de rating.

Janet Yellen a declarat că nu este "cu fermitate" de acord cu decizia Fitch.

"Titlurile de Trezorerie rămân cel mai important activ sigur și lichid din lume și... economia americană este fundamental puternică", a spus ea într-o declarație.

Momentul și raționamentul din spatele retrogradării a luat prin surprindere mulți economiști.

Fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Summers a declarat că decizia Fitch este "bizară și ineptă", mai ales că economia americană "pare mai puternică decât se aștepta", a spus el într-o postare pe Twitter, rețeaua cunoscută acum sub numele de X.

Mohamed El-Erian, consilierul economic șef al gigantului serviciilor financiare Allianz, a declarat că anunțul Fitch a fost "o mișcare ciudată".

"Este mai probabil ca acest anunț să fie respins decât să aibă un impact perturbator de durată asupra economiei și piețelor americane", a postat el pe platforma de socializare Threads.

Fitch a mai transmis că se așteaptă ca SUA să intre într-o ușoară recesiune în cursul acestui an.

Cu toate acestea, economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a declarat că "cea mai mare știre economică din ultimul an a fost succesul remarcabil al Americii de a reduce inflația fără a intra în recesiune".

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
sua
rating