Franța reduce la mai puțin de jumătate amenda-record impusă UBS. Banca elvețiană, acuzată că a ajutat clienți francezi să evite plata taxelor

Franța reduce la mai puțin de jumătate amenda-record impusă UBS. Banca elvețiană, acuzată că a ajutat clienți francezi să evite plata taxelor
scris 13 dec 2021

Gigantul elvețian UBS, al treilea mare creditor din Europa după active, a obținut reducerea cu peste 2 miliarde de euro a amenzii-record primite în urmă cu doi ani în Franța, într-un proces în care a fost acuzat de activități bancare ilegale și fraudă fiscală.

Curtea de Apel din Paris a redus, luni, la 1,8 miliarde de euro sancțiunea pe care UBS trebuie să o plătească pentru că ar fi ajutat clienți bogați din Franța să se sustragă de la plata impozitelor, dar a menținut că banca elvețiană se face vinovată atât de promovarea unor servicii bancare ilegale, cât și de spălare de bani, scrie Reuters.

Sancțiunea revizuită reprezintă mai puțin de jumătate din amenda totală de 4,5 miliarde de euro impusă băncii după un prim proces în 2019. Suma este una record pentru un dosar de evaziune fiscală în Franța.

Cu un forcing de final, oferta de titluri de stat strânge subscrieri în echivalent 218 milioane euro, mai mari decât la exercițiile din iulie și septembrie CITEȘTE ȘI Cu un forcing de final, oferta de titluri de stat strânge subscrieri în echivalent 218 milioane euro, mai mari decât la exercițiile din iulie și septembrie

Banca a fost acuzată că ar fi ajutat mii de contribuabili francezi să evite plata taxelor între 2004 și 2012, acuzații respinse de banca elvețiană în timpul procesului.

Acțiunile UBS s-au apreciat cu peste 2% după verdictul de luni.

Reprezentanții băncii au transmis că au luat notă de decizia Curții de Apel, precizând că UBS va decide rapid dacă va formula un recurs la Curtea Supremă din Franța.

Banca elvețiană a sperat ca acuzațiile împotriva sa să fie respinse în decizia de astăzi, în special acuzația privind spălarea de bani, din cauza potențialelor daune reputaționale.

"Comparativ cu hotărârea din prima instanță, există un câștig financiar de 2,7 miliarde de euro, dar este o condamnare penală și, prin urmare, vom lua o decizie foarte repede", potrivit UBS.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
amenda record franta
spalare bani
evaziune fiscala
ubs franta