GRAFIC Leul se întărește într-o mișcare brutală, până la cel mai bun nivel față de euro din ultimele 2 luni

GRAFIC Leul se întărește într-o mișcare brutală, până la cel mai bun nivel față de euro din ultimele 2 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 iul 2018

UPDATE ora 18.30 Cotația euro/leu a ajuns sub reperul de 4,6290 lei pentru un euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Știrea inițială: Cotația euro/leu a coborât către nivelul de 4,637 lei pentru un euro, cea mai tare monedă națională de la sfârșitul lunii mai. „Nu mă aștept să dureze”, spune un analist financiar.

Cursul de schimb euro/leu a evadat dintr-o mișcare laterală în care s-a aflat în prima jumătate a acestei luni, iar tendința pe termen scurt (momentum) este de întărire a monedei naționale. Cotația a coborât către reperul de 4,637 lei pentru un euro, iar la ora 13.00 nu apăruse nici măcar o corecție a mișcării din punct de vedere tehnic.

„Mișcarea este vizibilă”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers. Replierea investitorilor cu paruri contra monedei naționale ar putea fi explicată prin condițiile din piață a unei lichidități restrânse în lei. Este și perioada lunii a plăților la buget, ceea ce micșorează și mai mult cantitatea de lei din piață.

GRAFIC Este un moment bun de vânzare? Semnal tehnic negativ la BVB! CITEȘTE ȘI GRAFIC Este un moment bun de vânzare? Semnal tehnic negativ la BVB!

Este, de altfel, cel mai puternic leu de la finele lunii mai și până în prezent, de dinaintea unui nou val de vânzări pe piețele emergente ale investitorilor care se retrag către piața americană unde au crescut semnificativ în ultimele trimestre randamentele instrumentelor cu venit fix denominate în dolar. Mișcarea este abruptă și deja cotația a atins un obiectiv de preț dat de lățimea canalului în care cursul de schimb a evoluat în ultimele 4-5 săptămâni, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Leul se întărește într-o mișcare brutală, până la cel mai bun nivel față de euro din ultimele 2 luni

„Nu mă aștept să dureze”, spune Cazacu de la XTB. El amintește că toate țintele de preț ale băncilor comerciale ancorează leul pentru niveluri de depreciere către reperul de 4,70 lei pentru un euro pentru finalul acestui an.

Mișcarea pare să fie dată mai degrabă de un context al pieței românești decât de fluxuri de capital la nivel regional. Spre exemplu, în cazul Poloniei, cursul de schimb euro/zlot se află într-o zonă de consolidare în jurul reperului de 4,32 zloți pentru un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
claudiu cazacu
xtb
zlot
polonia
banci