Guvernatorul băncii centrale a Chinei avertizează că sistemul financiar este tot mai vulnerabil din cauza îndatorării mari

Guvernatorul băncii centrale a Chinei avertizează că sistemul financiar este tot mai vulnerabil din cauza îndatorării mari
scris 6 nov 2017

Sistemul financiar al Chinei devine tot mai vulnerabil din cauza gradului ridicat de îndatorare, potrivit guvernatorului băncii centrale, Zhou Xiaochuan, care a avertizat și că a doua mare economie a lumii are nevoie de reforme mai profunde, transmite Bloomberg.

Se acumulează riscuri latente, inclusiv unele care sunt ”ascunse, complexe, contagioase și periculoase”, chiar dacă, pe ansamblu, sistemul financiar este sănătos, a scris Zhou într-un articol lung publicat pe site-ul Băncii Populare Chineze, potrivit News.ro.

China trebuie să înăsprească reglementările și să lase piețele să servească mai bine economia reală, a scris Zhou, potrivit căruia guvernul ar trebui să deschidă piețele financiare prin relaxarea controlului capitalului și reducerea restricțiilor impuse instituțiilor financiare străine care vor să desfășoare operațiuni în China Continentală.

Banca Transilvania lansează un sticker pentru plățile contactless CITEȘTE ȘI Banca Transilvania lansează un sticker pentru plățile contactless

”Îndatorarea mare stă la originea vulnerabilității macrofinanciare”, a mai scris Zhou, în vârstă de 69 de ani, care ar urma să se retragă din funcția de guvernator după un mandat record de 15 ani.

În economia reală este vorba despre datoriile excesive, iar în sectorul financiar despre creditele care au crescut prea rapid, a explicat șeful băncii centrale.

Comentariile lui Zhou sunt cele mai recente dintr-o serie de avertismente directe și semnalează că banca centrală continuă campania de reducere a creditătii în economie. Îngrijorările că autoritățile de reglementare ar putea intensifica măsurile de restrângere a creditării după Congresul Partidului Comunist au dus la creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
sistem financiar
china