Guvernul britanic amână vânzarea participațiilor deținute la Lloyds și RBS

Guvernul britanic amână vânzarea participațiilor deținute la Lloyds și RBS
scris 28 iun 2016

Guvernul britanic a renunțat la planurile de vânzare a acțiunilor Royal Bank of Scotland (RBS) și Lloyds Banking Group în acest an din cauza efectelor votului pentru ieșirea țării din UE (Brexit), o decizie care va priva bugetul de câteva miliarde de lire sterline, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group și 20,5 miliarde de lire sterline pentru Lloyds. Trezoreria deține în prezent 73% din Royal Bank of Scotland și 9% din Lloyds. În ultimele zile, acțiunile celor două bănci au scăzut semnificativ la Bursa de la Londra, instituțiile financiare fiind printre cele mai afectate de volatilitatea pieței după victoria Brexitului (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) la referendumul de joi.

Trezoreria intenționa să-și reducă participațiile deținute la cele două bănci prin vânzarea de acțiuni către investitori instituționali și de retail, pentru a-i încuraja pe cetățeni să investească pe piața bursieră. În urma tranzacției, Executivul ar fi obținut aproximativ nouă miliarde de lire sterline (11,9 miliarde de dolari) sumă care ar fi fost folosită la reducerea datoriei publice.

Totuși, turbulențele din ultimele zile provocate de Brexit au forțat autoritățile să amâne aceste planuri cel puțin până în 2017, susțin sursele.

Incertitudinile cauzate de votul pentru ieșirea țării din UE riscă să întârzie și planurile Guvernului de vânzare a unui portofoliu de credite în valoare de 15,65 miliarde de dolari deținut de Bradford & Bingley, un creditor ipotecar naționalizat în timpul crizei financiare.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
lloyds
rbs