Iranul amenință să părăsească acordul nuclear dacă americanii ies din el

Iranul amenință să părăsească acordul nuclear dacă americanii ies din el
scris 4 mai 2018

ranul a avertizat joi că va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu cele șase mari puteri în 2015, în cazul în care Statele Unite ies din el, în contextul în care președintele american Donald Trump amenință să retragă Statele Unite din acord pe 12 mai, scrie AFP.

”Dacă Statele Unite se retrag din acordul nuclear, nici nu vom mai rămâne în el”, a declarat joi Ali Akbar Velayati, un consilier în politică externă al liderului suprem, ayatollahul Ali Kamenei, declarații publicate pe site-ul televiziunii de stat, scrie News.ro.

Președintele Trump le-a dat europenilor termen până la 12 mai să găsească un nou text care să remedieze ”lacunele teribile” - în opinia sa - ale acordului din 2015, altfel Statele Unite urmând să se retragă din el.

RAFO Onești tot nu are căutare: a fost din nou scoasă la vânzare, la un preț și mai mic CITEȘTE ȘI RAFO Onești tot nu are căutare: a fost din nou scoasă la vânzare, la un preț și mai mic

Acordul în dosarul nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran și Grupul 5+1 (China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania), înainte de venirea lui Trump la Casa Albă.

El încadrează strict activitățile nucleare ale Teheranului, pentru a le garanta natura exclusiv pașinică.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat miercuri în Australia angajamentul în favoarea textului, în vederea evitării unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, repetând că, în opinia sa, textul este necesar să fie consolidat.

”Vreau doar să spun că, indiferent de decizia (lui Trump), va trebui să se pregătească negocieri mai largi și un acord mai larg, pentru că eu cred că nimeni nu vrea război în regiune și nimeni nu vrea o escaladare a tensiunilor în regiune”, a spus el, răspunzând în engleză întrebării unui jurnalist.

Macron și-a reiterat poziția potrivit căreia acordul din 2015 este doar un ”pilon” în vederea unei soluții globale, mult mai largi și care ar trebui, în opinia sa, să se bazeze pe alți trei piloni.

Acești trei piloni vizează situația după 2025, când anumite clauze cu privire la activitățile nucleare vor expira, dar și programul balistic foarte criticat al Teheranului și rolul său considerat ”destabilizator” în regiune.

Velayati i-a avertizat pe europeni împotriva ideii oricărei noi negocieri și modificări a Acordului de la Viena.

”Iranul acceptă acordul nuclear așa cum a fost pregătit și nu va accepta să i se adauge sau să se retragă ceva”, a declarat Velayati.

”Chiar dacă țările aliate Statelor Unite, mai ales europenii, caută să revizuiască acordul nuclear cu americanii pentru a rămâne în el, una dintre opțiunile noastre va fi o retragere din acord”, a subliniat consilierul lui Khamenei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
sua
acord nuclear