Leul se depreciază după căderea Guvernului. Cursul de schimb se întoarce peste nivelul de 4,65 lei pentru 1 euro

Leul se depreciază după căderea Guvernului. Cursul de schimb se întoarce peste nivelul de 4,65 lei pentru 1 euro

Sursa: Thatsaphon Saengnarongrat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 ian 2018

Moneda națională pierde peste 0,4% în raport cu euro, după demisia de ieri seară a premierului Mihai Tudose. „Este o chestiune pe termen scurt", spune un analist financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE Nivelul atins marți de euro, 4,6599 lei, a depășit vechiul record de de 4,6597 lei/euro, atins în 29 decembrie 2017.

Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,7686 lei la 3,8182 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 3,9178 lei la 3,9533 lei..

Piața valutară de la București a deschis într-o notă de slăbire moderată a leului, după anunțul care conduce la căderea guvernului Mihai Tudose de aseară, cu un curs euro-leu marginal peste reperul de 4,65 lei pentru un euro, ceea ce însemna un avans de 0,28% pe perechea valutară. Puțin după ora 11:00, tendința s-a accelerat și cursulul de schimb euro/leu urca cu 0,46%, către nivelul de 4,660 lei pentru un euro.

„Este o reacție la mediul politic”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, care însă nu crede în potențialul de depreciere consistentă a monedei naționale. „E o reacție pe termen scurt. E posibil să sară mai mult, chiar să facă noi maxime, dar cam atât”.

Leul se depreciază după căderea Guvernului. Cursul de schimb se întoarce peste nivelul de 4,65 lei pentru 1 euro

Pe bursă, dimpotrivă, reacția moderată a tins să se estompeze chiar și mai mult, iar dacă la debut indicele reprezentativ BET pierderea 0,85%, după ora 11:15 deja corecția era doar cu puțin peste jumătate de procent.

La solicitarea majorității colegilor din conducerea partidului de guvernământ PSD, care i-au comunicat că i-au retras sprijinul politic, prim-ministrul Tudose și-a anunțat demisia, nefiind sigur că președintele Klaus Iohannis acceptă ca vicepremierul Paul Stănescu să fie premier interimar. Forul de conducere al principalului partid al coaliției majoritare se întrunește astăzi pentru a alege numele noului premier cu care va merge la Cotroceni pentru a fi desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
leu
mihai tudose
klaus iohannis
psd