Lira sterlină a coborât la minimul din 1985 față de dolar

Lira sterlină a coborât la minimul din 1985 față de dolar
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 sep 2022

Lira sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din 1985 încoace, reflectând situația economică dificilă a economiei britanice. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Lira sterlină a scăzut cu 0,3% în tranzacțiile de luni, la 1,1475 dolari. Acesta este cel mai scăzut nivel din 1985. Coborârea lirei sterline este, parțial, și un efect  al revenirii dolarului american, care a dus atât euro, cât și yenul japonez la minimele ultimelor decenii față de moneda americană. 
Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles CITEȘTE ȘI Financial Times: Proiect de planificare centralizată a economiei europene elaborat de Bruxelles
Dar problemele sunt, de asemenea, de origine internă. Marea Britanie se confruntă cu o criză energetică și multe gospodării riscă să nu-și mai poată plăti facturile în această iarnă. Incertitudinea cu privire la politicile economice pe care le va adopta viitorul prim-ministru al Regatului Unit și la capacitatea Băncii Angliei de a controla inflația foarte ridicată contribuie la slăbirea lirei.

În ceea ce privește euro, acesta a coborât din nou sub paritatea cu dolarul american după ce Rusia a anunțat că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită pe o perioadă nedetrminată.

Moneda europeană a atins un minim intraday de 0,9877 dolari, cel mai mic din ultimele două decenii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
gbp
lira sterlina
gbp/usd
dolar
euro
lira
gaze
rusia
nord stream
inflatie