Mihai Tudose: Nu se desființează pilonul II de pensii, dar este necesară o analiză a gestionării acestor bani

Mihai Tudose: Nu se desființează pilonul II de pensii, dar este necesară o analiză a gestionării acestor bani
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2017

Premierul Mihai Tudose a afirmat luni, la Parlament, că nu se desființează pilonul II de pensii, dar este necesară o analiză a gestionării acestor bani, pentru a vedea unde sunt investiți și cât costă administrarea fondurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

„Nu se desfințează pilonul II de pensii. Ceea ce știu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieșit în discuție acest pilon II. Vedem el este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru și noi toți apoi cum este gestionat acest fond: ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiți, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”, a afirmat Mihai Tudose.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat. Ministrul a ținut să precizeze că nu este vorba despre naționalizarea sau desființarea pilonului II, scrie News.ro.

PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie CITEȘTE ȘI PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aș vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naționalizare, nici de desființare, dar vrem să știm care a fost formula de calcul și vrem să facem o comparație între cei care au cotizat practic cu aceeași sumă la sistemul de stat și cu aceeași sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă și pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranță și celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani și care au fost obligați de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a precizat, în 29 iunie, într-un comunicat transmis de PSD că nu a declarat că va susține desființarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care "probabil, a fost interpretată greșit". El susține că nici nu ar fi putut face o astfel de previziune și spune că regretă "confuzia creată".

Anterior, Ionuț Mișa, a declarat că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desființat, banii vor fi returnați contribuabililor, iar aceștia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Mișa nu consideră că această măsură este o naționalizare a pensiilor private. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai tudose
pilonul 2