Ministrul elvețian de Finanțe nu vede piedici politice pentru preluarea Credit Suisse de către UBS

Ministrul elvețian de Finanțe nu vede piedici politice pentru preluarea Credit Suisse de către UBS
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2023

Preluarea Credit Suisse de către UBS, în valoare de mai multe miliarde de franci elvețieni, sponsorizată de stat, ar trebui să se desfășoare fără obstacole politice, a declarat ministrul elvețian de Finanțe Karin Keller-Sutter, într-un interviu publicat sâmbătă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentul elvețian urmează să organizeze o sesiune extraordinară săptămâna viitoare, pentru a discuta fuziunea de urgență concepută de autoritățile elvețiene după ce Credit Suisse a ajuns aproape de colaps, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital, primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea, deschide o nouă unitate: Condiții ca în orice spital privat din Europa CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital, primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea, deschide o nouă unitate: Condiții ca în orice spital privat din Europa

Aproape 260 de miliarde de franci elvețieni (287 de miliarde de dolari) au fost oferite pentru sprijinirea lichidității și garanții de stat, pentru a susține preluarea și a evita o criză financiară pe care ar fi putut-o declanșa falimentul necontrolat al băncii.

”Există un acord de fuziune între UBS și CS, la rândul său cabinetul și-a luat angajamentul față de banca națională de a oferi CS lichiditate pentru a asigura stabilitatea. Acordul de garanție cu UBS este încă în curs de negociere. În multe ședințe de comitet, am avut impresia că politicienii cu siguranță nu vor să pună în pericol preluarea. Nu văd nicio piedică în acest moment”, a declarat Keller-Sutter pentru ziarul Finanz und Wirtschaft.

Finalizarea fuziunii a fost cea mai mare prioritate, a spus ministrul, care a apărat intervenția guvernului luna trecută, despre care criticii au spus că a venit prea târziu și a promis prea mult sprijin public pentru o bancă care a plătit miliarde de bonusuri directorilor.

”Scopul principal al Consiliului Federal a fost acela de a asigura stabilitatea economiei elvețiene și a centrului financiar elvețian și de a preveni o criză financiară internațională. În aceste circumstanțe, a fost și este cea mai bună alegere posibilă, care pune, de asemenea, cea mai mică povară asupra statului și a contribuabilului”, a spus Keller-Sutter.

Noua bancă combinată va avea active de 1.600 miliarde de dolari, duble față de dimensiunea întregii economii elvețiene, și peste 120.000 de angajați, iar Keller-Sutter a spus că structura UBS va trebui luată în considerare în viitor.

"UBS va trebui să dețină mai multe acțiuni după preluare. Acest lucru îi va forța mai degrabă să se micșoreze", a spus Keller-Sutter.

Comisia pentru Concurență din Elveția poate face și recomandări, a adăugat ministrul.

Riscurile pentru contribuabil au fost, de asemenea, acceptabile, chiar dacă guvernul și-ar putea asuma pierderi de până la 9 miliarde de franci suferite de UBS prin preluare.

Keller-Sutter a criticat cultura de la Credit Suisse, despre care a spus că a stabilit stimulente greșite și nu a învățat din scandalurile și procesele anterioare.

Ministrul a apărat, de asemenea, reducerea la zero a obligațiunilor AT1, o parte controversată a salvării.

”Acestea sunt obligațiuni cu risc ridicat, cu randamente ridicate, uneori peste 9%. Prospectul pentru aceste obligațiuni arată clar că, dacă o companie solicită ajutor guvernamental indirect, acestea pot fi anulate”, a spus Keller-Sutter.

Sesiunea parlamentară specială de săptămâna viitoare este importantă și o oportunitate binevenită de a ajunge la adevărul despre dezastrul Credit Suisse, a adăugat ea.

”În acest moment, parlamentul poate ”doar” să consilieze cu privire la angajamentul de creditare, dar are și posibilitatea de a comenta cazul și de a juca un rol activ în acest proces”.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
banca