Piața criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari

Piața criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Bitcoin a scăzut joi, temporar, sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a șters peste 200 de miliarde de dolari de pe întreaga piață într-o singură zi, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul bitcoin a scăzut joi dimineață până la 25.401,29 dolari, conform Coin Metrics. Este prima dată când criptomoneda a coborât sub nivelul de 27.000 de dolari din 26 decembrie 2020, scrie News.ro.

Reclamele \ CITEȘTE ȘI Reclamele "țipătoare" de pe clădiri - intenție să fie interzise în București

Ulterior, Bitcoin și-a redus pierderile fiind tranzacționată la 29.413,08 dolari pe unitate, în scădere cu 0,1%.

Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut la 1.704,05 dolari pe unitate. Este prima dată când moneda a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iunie 2021.

Ether a recuperat ulterior din pierderi, fiind tranzacționată în declin cu 6,5% la un preț de 1.988,45 dolari pe unitate.

Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care piețele bursiere au căzut le la maximele pandemiei de coronavirus din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor și de deteriorarea perspectivelor economice.

Datele privind inflația din SUA, publicate miercuri, au arătat că prețurile pentru bunuri și servicii au crescut cu 8,3% în aprilie, mai mult decât se așteptau analiștii și aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

De asemenea, traderii sunt îngrijorați în privința monedelor de tip stablecoin, cum este Terra. TerraUSD, sau UST, ar trebui să oglindească valoarea dolarului, dar a scăzut la mai puțin de 30 de cenți miercuri, zdruncinând încrederea investitorilor în așa-numitul spațiu financiar descentralizat.

Monedele stablecoin sunt ca niște conturi bancare ale lumii cripto abia reglementate. Investitorii în monedă digitală apelează adesea la acestea pentru siguranță, în perioadele de volatilitate a piețelor. Dar UST, o monedă stablecoin ”algoritmică”, care este susținută de cod mai degrabă decât de numerarul deținut într-o rezervă, a avut probleme să se mențină o valoare stabilă, deoarece deținătorii s-au grăbit să se retragă în masă.

Joi, UST se tranzacționa la aproximativ 33 de cenți, încă cu mult sub valoarea intenționată de 1 dolar.

Luna, un alt token Terra care are un preț flotant și este menit să absoarbă șocurile de preț UST, a pierdut 99% din valoarea sa și a valorat ultima dată doar 1 cent.

Investitorii sunt speriați de implicațiile pentru bitcoin. Luna Foundation Guard – un fond înființat de creatorul Terra Do Kwon – a adunat o grămadă de miliarde de dolari de bitcoin pentru a sprijini UST în vremuri de criză. Teama este că Luna Foundation Guard vinde o mare parte din deținerile sale de bitcoin pentru a-și susține monedele stablecoin aflate în dificultate. Acesta este un pariu riscant - nu în ultimul rând pentru că bitcoin este în sine un activ incredibil de volatil.

Consecințele prăbușirii Terra au dus la temeri de contagiune pe piață. Tether, cea mai mare monedă stablecoin din lume, a scăzut, de asemenea, joi, sub valoarea sa de 1 dolar, coborând la un moment dat la 95 de cenți.

Economiștii s-au temut de multă vreme că Tether ar putea să nu aibă cantitatea necesară de rezerve pentru a-și suține  legătura cu dolarul în cazul retragerilor în masă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomoneda
luna