Acționarii Petrom, în frunte cu OMV, au contribuit cu 446 milioane lei cash la majorarea capitalului companiei cu valoarea terenurile aparținând statului

Acționarii Petrom, în frunte cu OMV, au contribuit cu 446 milioane lei cash la majorarea capitalului companiei cu valoarea terenurile aparținând statului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 oct 2022

Grupul OMV, la care cei mai mari acționari sunt statul austriac (31,5%) și emiratul arab Abu Dhabi (24,9%), a subscris acțiuni noi, în valoare de aproape 300 milioane lei (298,22 milioane lei), la majorarea capitalului social al OMV Petrom, efectuată cu valoarea terenurilor aparținând statului român, aflate în patrimoniul societății, conservându-și și chiar consolidându-și controlul asupra celui mai mare producător de hidrocarburi din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AGA OMV Petrom a aprobat declanșarea operațiunii de majorare a capitalului social al OMV Petrom prin aportul în natură al statului român, reprezentat de Ministerul Energiei, ca urmare a obținerii unui număr de 1.944 de certificate de atestare a dreptului de proprietate, suprafața totală a terenurilor ce urmează a fi incluse în capitalul social fiind de 1.379,15 hectare.

FIFA: Modificări în regulamentul transferurilor de jucători CITEȘTE ȘI FIFA: Modificări în regulamentul transferurilor de jucători

Evaluatorul autorizat angajat de OMV Petrom să stabilească valoarea terenurilor statului cu care va fi majorat capitalul social al companiei le-a evaluat la suma totală de 120,66 milioane lei (120.660.239,23 lei). În contul acestei valori, Ministerul Energiei a primit la majorare 1.206.602.392 de acțiuni noi la Petrom, operațiunea efectuându-se la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu a acțiunilor, mult sub cea actuală de piață, de 0,43 lei/titlu.

Grupul austriac OMV a subscris 2.982.212.369 de acțiuni noi, în valoare de 298,22 milioane lei. Subscrierile altor acționari au cumulat 1.478.743.962 de titluri, în sumă de 147,87 milioane lei.

Xi Jinping - reales pentru al treilea mandat în fruntea Partidului Comunist, devenind cel mai puternic lider chinez de la Mao Tse-tung CITEȘTE ȘI Xi Jinping - reales pentru al treilea mandat în fruntea Partidului Comunist, devenind cel mai puternic lider chinez de la Mao Tse-tung

În urma majorării, atât OMV, cât și Ministerul Energiei și-au sporit marginal cotele de deținere la OMV Petrom, austriecii de la 51,01% la 51,157%, iar statul român – de la 20,6389% la 20,698%.

În total, capitalul OMV Petrom a fost majorat cu 566,775 milioane lei, din care 446,09 milioane lei sub formă de cash și 120,66 milioane lei – valoarea terenurilor aduse de stat ca aport în natură.

Guvernul maghiar plafonează dobânzile pentru IMM-uri, sperând să evite astfel o recesiune CITEȘTE ȘI Guvernul maghiar plafonează dobânzile pentru IMM-uri, sperând să evite astfel o recesiune

Dacă toți acționarii ar fi subscris 100% numărul de acțiuni noi la care aveau dreptul, valoarea majorării în numerar ar fi fost de 463,96 milioane lei. Aproape 12.000 de acționari și-au exercitat dreptul de preferință în cadrul majorării de capital.

Compania a plătit din fonduri proprii costuri legate de oferta de acțiuni în sumă de circa 5,5 milioane lei (consultanță juridică, audit, evaluare, comisioane de intermediere și distribuție, taxe la ASF și Depozitatul Central etc).

ANPC a amendat compania Electrica Furnizare cu 20.000 de lei pentru neemiterea la timp a facturilor CITEȘTE ȘI ANPC a amendat compania Electrica Furnizare cu 20.000 de lei pentru neemiterea la timp a facturilor

Majorarea capitalului social al OMV Petrom cu valoarea terenurilor statului este discutată de mulți ani, fiind subiect de controversă între OMV și Ministerul Energiei și intrând și în atenția Curții de Conturi.

O altă controversă legată de acțiunile Petrom ține de obligația statului de a vinde până la 8% din deținerea sa către foștii salariați ai companiei la prețul de la privatizare, care a dus și la procese lungi în instanță, după cum a relatat Profit.ro. În vară, Guvernul a hotărât că va fi vândută o cotă de 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului viitor, în condiții care vor fi stabilite de ministrul Energiei, prin ordin.

VIDEO Germania: Zeci de mii de oameni au protestat pentru a cere o distribuire mai corectă a banilor guvernamentali în contextul crizei energetice CITEȘTE ȘI VIDEO Germania: Zeci de mii de oameni au protestat pentru a cere o distribuire mai corectă a banilor guvernamentali în contextul crizei energetice

Scumpirile galopante de anul acesta la țiței, gaze, carburanți și energie electrică au făcut ca profitul net al OMV Petrom să crească de aproape 5 ori în primul semestru din 2022, față de perioada similară de anul trecut, de la 980 milioane lei la 4,646 miliarde lei. Doar în T2 2022, câștigul s-a majorat de peste 7 ori, de la 406 milioane lei la aproape 2,9 miliarde lei, fiind mai mare decât cel consemnat pe parcursul întregului an 2021 (2,86 miliarde lei).

Dividendele distribuite anul acesta de companie acționarilor săi se ridică la aproape 4,5 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare capital omv petrom
profit omv petrom
dividende omv petrom
actionari omv petrom
aport natura terenuri statul roman majorare capital petrom