Acțiunea Romgaz a coborât pe volume la valoarea minimă de la listare

Acțiunea Romgaz a coborât pe volume la valoarea minimă de la listare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 nov 2015

Titlurile producătorului de gaze naturale au scăzut astăzi cu 3,62%, până la prețul de 27,95 lei/acțiune, un minim în ringul bursier de la BVB. Cotația este chiar și sub prețul de IPO de 30 lei/acțiune  sau nivelul de 28,5 lei/acțiune la care Fondul Proprietatea și-a înstrăinat pachetul de 16 milioane de acțiuni pentru 117 milioane dolari în ultima parte a lunii trecute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste o treime din rulajul de 28,83 milioane lei de astăzi al pieței de acțiuni de la Bursa de Valori București a fost asigurat de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au însumat tranzacții de 10,44 milioane lei. Nu este neapărat o veste bună. Volumele au însoțit scăderi destul de abrupte ale acțiunii producătorului de gaze naturale. Titlurile au coborât cu 3,62% față de ședința anterioară, la prețul de 27,95 lei/acțiune, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

A fost minimul zilei, dar și minimul de la listarea acestei societăți la cota BVB în noiembrie 2013 printr-o ofertă publică în care cea mai mare parte a acțiunilor a fost vândută la prețul de 30 lei pe unitate. Este un verdict dur și pentru cei care au vizat specularea pe termen scurt a oportunității de piață oferită de vânzarea, prin ofertă accelerată, a unui pachet de 16 milioane acțiuni de către Fondul Proprietatea (FP), care la prețul de 28,5 pe titlu a încasat 456 milioane lei (117 milioane dolari). Romgaz a raportat vineri un profit în scădere cu 12%, la 975 milioane lei, pentru primele nouă luni ale anului, iar astăzi a revizuit în scădere, la 1,34 miliarde lei, estimările de profit pentru anul în curs, de la 1,85 miliarde lei cât era prins inițial în bugetul de venituri și cheltuieli.

Efectul s-a răsfrânt și la nivelul întregii piețe, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, pierzând 1,73%, până la nivelul de 7.163,15 puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG, în componența căruia titlurile Romgaz reprezintă 25,99%, a fost ceva mai puternic tras în jos (-2,15%).

Indicele financiar BET-FI a sfidat piața preponderent "roșie" cu un avans de 0,34%, în pofida faptului că principala acțiunea din componenta sa, cea a Fondului Proprietatea, a suferit, de asemenea, un declin de 0,97%, până la prețul de 0,816 lei/acțiune, consemnat tot către finalul zilei. Câștigul de 1,11% al acțiunilor SIF Moldova (SIF2) pe schimburi de 1,5 milioane lei și unul de 1,79% pe volume modeste al SIF Oltenia (SIF5) au susținut acest avans pe BET-FI.

Acțiunile Transgaz (TGN), care s-au depreciat cu 0,38%, până la prețul de 265,00 lei/acțiune, au avut al treilea rulaj al zilei, de 3,92 milioane lei. Mult sub media perioadei au fost transferurile în valoare de 2,5 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care sau corectat cu 1,35%, până la prețul de 2,555 lei/acțiune. Titlurile BRD Groupe Societe Generale au coborât cu 1,17%, până la prețul de 11,84 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin sub un milion de lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
minime