Acțiunile europene încheie săptămâna în creștere, deși au pierdut 0,7% în ședința de vineri

Acțiunile europene încheie săptămâna în creștere, deși au pierdut 0,7% în ședința de vineri
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 sep 2016

Acțiunile europene au încheiat în creștere săptămâna, susținute în special de decizia Rezervei Federale (Fed) a SUA de a menține nivelul dobânzii cheie, în pofida unei evoluții negative în ședința de vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Indicele Stoxx Europe 600 a încheiat săptămâna cu un câștig solid, de 2,2%. Totuși, în ședința de vineri, indicele pan-european a pierdut 0,7%, după ce în ședința precedentă avansase cu 1,6%, la maximul ultimelor două săptămâni.

Rezerva Federală a SUA a menținut, miercuri, dobânda de referință, la 0,25-0,5%, ceea ce dus la deprecierea dolarului, favorabilă prețurilor din minerit și industria petrolieră.

Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

Scăderea de vineri a acțiunilor europene vine după publicarea indicelui privind intențiile de achiziții ale managerilor (PMI) din zona euro. Potrivit datelor preliminare, valoarea indicelui PMI, calcul de Markit, a coborât în septembrie de la 52,9 puncte la 52,6 puncte, minimul ultimelor 20 de luni.

Lira sterlină a reluat declinul după ce ministrul britanic de Externe a anticipat începerea procedurilor de Brexit în prima parte a anului viitor CITEȘTE ȘI Lira sterlină a reluat declinul după ce ministrul britanic de Externe a anticipat începerea procedurilor de Brexit în prima parte a anului viitor

Totodată, acțiunile au fost trase în jos de sectorul bancar, Stoxx Europe 600 Banks coborând cu 1,5% în ședința de astăzi.

În jurul orei 20:00, petrolulul era în scădere cu aproape 4% după ce Bloomberg a raportat, citând un delegat saudit, că Arabia Saudită nu anticipează un acord de plafonare a producției la întâlnirea dintre OPEC și ceilalți mari producători care va avea loc în Algeria, săptămâna viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
petrol
bursa
pmi