Acțiunile europene și cotațiile petrolului cresc puternic după comentariile lui Mario Draghi

Acțiunile europene și cotațiile petrolului cresc puternic după comentariile lui Mario Draghi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 ian 2016

Principalele acțiuni europene au continuat să crească vineri și ar putea înregistra cel mai rapid avans de două zile din ultimii peste patru ani, în contextul optimismului din piețe generat de comentariile șefului BCE privind lansarea unor noi măsuri de stimulare a economiilor din zona euro. În același timp, cotațiile petrolului s-au reîntors peste nivelul de 31 dolari/baril, recuperând o parte din declinul de 25% din primele două săptămâni ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 14:45, indicele Stoxx Europe 600 era în urcare cu 3,11%, după ce miercuri a încheiat pe plus cu 1,9%, cea mai mare creștere zilnică începând cu 23 decembrie anul trecut. De la începutul anului, indicele a pierdut 7,5% din valoare, scrie Bloomberg.

Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 2,4%, DAX 30 (Frakfurt) cu 2,3%, iar CAC 40 (Paris) cu 3,5%. Acțiunile europene ar putea încheia săptămâna cu un câștig de 2,6%, cel mai mare din ultimele aproape trei luni.

Avansul acțiunilor vine pe fondul declarațiilor de joi ale președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a arătat că instituția bancară ar putea anunța noi măsuri de relaxare la următoarea ședință de politică monetară din luna martie.

Draghi: BCE ar putea anunța noi măsuri de relaxare la ședința din martie CITEȘTE ȘI Draghi: BCE ar putea anunța noi măsuri de relaxare la ședința din martie

Optimismul generat de perspectiva unor noi stimulente din partea BCE și a altor bănci centrale s-a reflectat și în evoluția cotațiilor petrolului, care au crescut pentru a doua zi consecutiv.

Petrolul Brent se tranzacționează pe bursa din Londra la 31,3 dolari/barili, în urcare cu aproape 7% față de închiderea de joi, în timp ce cotația petrolului WTI a crescut cu 5,8%, la 31,25 dolari/baril. Cotațiile petrolului au coborât miercuri la cel mai mic nivel din septembrie 2003, de sub 27 dolari/baril, declinul fiind influențat de un nou val de vânzări pe principalele piețe financiare ale lumii și de temerile investitorilor privind creșterea surplusului din piețe. De la începutul anului și până miercuri inclusiv, prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 25%.

Joi, prețurile au revenit peste pragul de 30 dolari/baril, în urma informațiilor din presă privind o serie de atacuri armate ale grupării Stat Islamic asupra mai multor terminale din Libia.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
europa
petrol
cotatii
evolutie
mario draghi
bce