Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK

Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2021

Jumătate din creșterea bursieră de la cumpăna dintre ani a acțiunilor diviziei de servicii petroliere a grupului Rompetrol a fost anulată de o vânzare agresivă, în contextul în care acționarul majoritar kazah KMG International a respins propunerea pentru un dividend din rezerve de 0,3033 lei/acțiune din partea minoritarilor de la KJK, factorul catalizator al exploziei de preț recente. Totuși, acționarul finlandez a obținut prin demersul său o victorie de etapă, iar Rompetrol Well Services a aprobat o politică de dividend care include o rată de distribuire de 30%, incluzând și banii imobilizați în regim cash-pooling în cadrul grupului. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a 2-a oară într-un interval de un an, o propunere-șoc de distribuire de dividende apropiate de prețul de piață al acțiunilor Rompetrol Well Services (PTR) venită de la fondurile de investiții KJK din Finlanda, se întâlnește la jumătatea drumului, cu ceea ce acceptă majoritarii de la KazMunayGas International  ca nivel acceptabil de scoatere a cash-ului din bilanțuri. Primăvara trecută, finlandezii nu au obținut distribuirea din rezerve, dar au beneficiat de o repartizare integrală a câștigului aferent anului fiscal 2019, peste ceeea ce propusese inițial Consiliul de Administrație.

La fel, acționarul instituțional străin cu o deținere de 10,68% din acțiunile nu a obținut în Adunările Generale ale Acționarilor de ieri dividende din rezervă în sumă de 84,37 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,3033 lei/acțiune, dar are perspective de a obține în timp cash-ul excendentar al Rompetrol Well Services, după aprobarea unei noi politici de dividend la nivelul societății. Conform acesteia, „rata de distribuire dividendelor, sub rezerva celorlalte prevederi ale prezentei Politici, este stabilită la minim 30%, atâta timp cât există suficiente disponibilități de numerar”.

Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală CITEȘTE ȘI Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală

În piață, așteptările erau mai ridicate, astfel încât reacția a fost negativă. Cotația a căzut cu peste 8%, pe transferuri de până la 255.000 lei la jumătatea sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București. Totuși, din partea acestei companii ar urma să vină sume în creștere ca repartizări de cash din partea respective companii, având în vedere că în politica de dividend este menționată și accesarea de bani parcați în regim "cash-pooling" la o firmă din grup, lucru reclamat de KJK drept netransparent. Acesta este contextul în care auditorul EY a prezentat în AGA un raport independent de asigurare limitată, cu privire la respectivul aspect.

Finlandezii solicitaseră, prin vehiculul care deține participația, KJK Balkan Holding, ca pe ordinea de zi a AGA să fie prezentat și un raport extins al tranzacțiilor cu părțile afiliate, de peste 200.000 de lei, din anii 2017-2020.

Unde sunt ținuți banii și cât poate muta acționarul majoritar

Acționarul minoritar este interesat de fundamentarea economică a transferului de numerar al companiei, suma de 83,89 milioane lei fiind înregistrată pe bilanțul societății KMG Rompetrol SRL, de garanțiile efective obținute pentru asigurarea respectivului cash și condițiile de retragere a sumei. O raportare a companiei la nivelul lunii august a anului trecut, anexată de auditor indică o valoare de 90,24 milioane lei a acestui sold și cu dobânzi aferente pentru perioada februarie-iulie 2020 de 1,96 milioane lei.

Rompetrol Well Services menționa încă de la raportarea trimestrială că „începând cu anul 2014, s-a implementat un sistem de optimizare a disponibilităților bănești între companii din cadrul Grupului KazMunayGas International specific conceptului de cash pooling. Sistemul de cash pooling s-a implementat în legatură cu disponibilitățile bănești din anumite conturi bancare deținute de Societate, iar efectul direct se transpune în optimizarea disponibilităților bănești ale Societății cu impact în veniturile din dobânzi.”

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale

 „Este necesar să se aprobe instrucțiunile către conducerea companiei de a nu transfera numerarul companiei către conturile acționarilor companiei sau ale părților afiliate acestora, dat fiind faptul că astfel de tranzacții încalcă tratamentul egal al acționarilor și interesele companiei”, spunea motivarea din solicitarea pentru convocarea AGA formulată de KJK Balkan Holding.

Aceștia au un precedent la Zentiva România (SCD), unde de asemenea au avut o participație consistentă și unde au cerut majoritarilor de atunci, francezii de la Sanofi, o mai bună delimitare între operațiunile propriu-zise și structurile bilanțiere ale firmei listate la BVB față de acționarul majoritar.

În cazul Rompetrol Well Services, compania încă prinde în bilanț o ajustare de valoare pentru creanțe cu afiliați de 29,86 milioane lei în raport cu Oilfield Exploration Business Solutions, fosta Rompetrol SA, deținătoarea creanței istorice din Libia.

În raport cu această poziție din bilanț, furnizorul de servicii petroliere are o scrisoare de garanție în valoare de 4,77 milioane lei obținută de la majoritarul KasMunayGas International, restul până la 25,09 milioane lei fiind o pierdere deja raportată de companie. Scrisoarea de garanție reprezintă o poziție bilanțieră de cash, fără a fi încasată.

După prezentarea analizei plasării banilor în sistem cash pooling și verificarea accesibilității acestora, cei de la KJK recomandau tragerea lor de la KMG Rompetrol SRL în vederea distribuirii de dividende din rezerve. Argumentul este acela că emitentul listat la cota Bursei de Valori București nu a accesat banii respectivi pentru investiții în ultimii ani și nici nu a comunicat acționarilor intenții legate de planuri investiționale pentru care ar avea nevoie de disponibilități bănești.

Folosind aceeași motivație, finlandezii au cerut și în primăvară un dividend-mamut din rezerve alături de suplimentarea dividendului aferent anului 2019 prin repartizarea întregului câștig net. În contextul unui echivoc în comunicare, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus și o sancțiune, acțiunile Rompetrol Well Services au explodat în aprilie în baza unor asumări greșite din piață că majoritarii kazahi sunt și ei la baza solicitărilor de dividende. Soluția de compromis a fost aprobarea dividendelor anuale în formula solicitată de KJK, dar păstrarea rezervelor. Cum cash-ul încă există pe bilanț, propunerea pentru dividende masive revine în piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
kasmunaygas
kazahstan
petrol
kjk
dividende
asf