Altfel de interviuri. ASF va aviza persoanele care lucrează pe piața de capital

Altfel de interviuri. ASF va aviza persoanele care lucrează pe piața de capital

Sursa foto: Opolja / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 apr 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară a îndepărtat toate prevederile care completează un regulament în domeniu privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de ASF, iar în viitor examenele de avizare ale persoanelor care ocupă funcții în cadrul entităților de pe piața de capital vor fi după criterii transparente. Este răspunsul supraveghetorului pieței la o cerere a Asociației Brokerilor care considera abuzive vechile criterii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La finele lunii trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis noua procedură cu referire la interviurile pentru avizarea persoanelor care ocupă funcții pe piața de capital. „Au fost eliminate toate prevederile care adaugă la regulament”, anunță vicepreședintele instituției Mircea Ursache. În viitor, reprezentanții comisiei vor fi desemnați de vicepreședintele de sector. Aceasta înseamnă că Ursache va fi cel care decide cine va ține interviurile.

Modificarea regulamentului 14 privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de ASF survine în contextul în care, încă de la jumătatea anului trecut, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, afirmase că interviurile se țineau după proceduri stabilite netransparent și că practic, se adăuga la regulament.

Mircea Ursache (ASF): SIF-urile ar trebui să iasă de sub constrângerile legiuitorului CITEȘTE ȘI Mircea Ursache (ASF): SIF-urile ar trebui să iasă de sub constrângerile legiuitorului

Ursache și-a însușit, în urma plângerilor și sesizărilor, ideea că se adăuga la regulament, intrându-se în contradicție cu legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. „Au dreptate”, a declarat vicepreședintele ASF pentru Profit.ro, adăugând că singurul criteriu după care sunt judecați cei care vor să ocupe o poziție pe piața de capital, trebuie să fie cel profesional. Schimbarea procedurilor privind interviul a fost făcută pentru a corespunde acestui principiu.

În concepția lui Ursache, avizarea ar trebui să fie pozitivă sau negativă, iar nota obținută candidat să nu fie utilă decât pentru comisie pentru a știi unde se situează cel intervievat din punct de vedere profesional.

ASF a coborât pe stradă: plângerile a mii de oameni nemulțumiți de firma de asigurare s-au transformat în controale, amenzi și contracte schimbate CITEȘTE ȘI ASF a coborât pe stradă: plângerile a mii de oameni nemulțumiți de firma de asigurare s-au transformat în controale, amenzi și contracte schimbate

Cazul cu cea mai mare notorietate de respingere a unei avizări este cea a lui Mihai Fercală, căruia ASF i-a oprit în toamna trecută accesul în directoratul SIF Transilvania (SIF3), societate pe care a condus-o timp de 20 de ani.

Decizia din octombrie, prin care ASF i-a împiedicat accesul lui Fercală în directorat, invoca lipsa de cunoștințe și de capacitate profesională pentru administrarea eficientă a societății, precum și sancțiunile primite în precedenții 2 ani. Nu mai puțin de 3 amenzi în cuantum de 29.500 de lei, aplicate de ASF, au fost argumente în favoarea respingerii. Ulterior, Autoritatea a revocat decizia inițială, iar la sfârșitul lunii februarie a acestui an a avizat numirea lui Fercală în directoratul SIF Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
dan paul
mircea ursache
asociatia brokerilor
sif transilvania
mihai fercala
bursa
bvb