Bursa de la București începe săptămâna pe roșu, în linie cu bursele europene

Bursa de la București începe săptămâna pe roșu, în linie cu bursele europene
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 iun 2016

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere prima ședință de tranzacționare din această săptămână, în linie cu bursele europene, rulajul cu acțiuni fiind modest, de 15,22 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai tranzacționate titluri au fost Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN) și Romgaz (SNG).

Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a scăzut cu 0,06%, în timp ce BETPlus, care cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine, a întregistrat un declin de 0,1%.

Acțiunile europene au închis la minimul ultimelor trei luni, în condițiile în care temerile privind o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană determină investitorii să își reducă expunerile pe activele riscante și să se refugieze în plasamente considerate sigure. Astfel, indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 1,84%, cele mai drastice scăderi fiind înregistrate de acțiunile celdin sectorul financiar, care au pierdut 2,5%.

La BVB, cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania, cu transferuri de 5,41 milioane de lei, însă acțiunile băncii au închis în stagnare. Al doilea cel mai lichid emitent a fost Transgaz, cu un rulaj de 1,77 milioane de lei, urmat de Romgaz, cu 1,01 milioane de lei. Pe locul patru s-a situat BRD – Groupe Societe Generale (BRD), cu tranzacții de 884.737 lei. Acțiunile băncii au stagnat.

În contrast cu evoluția celorlalte sectoare, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,11%. Avansul indicelul a avut loc în contextul în care acțiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 2,13%, iar cele Romgaz cu 0,6%. Transgaz va începe, în 2017, construcția conductei Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega rețelele de gaze naturale din cele patru state și va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria, autoritățile fiind în proces de obținere a avizelor necesare.

Pe de altă parte, acțiunile, OMV Petrom (SNP), care are o pondere de peste 30% în totalul indicelui BET NG, au scăzut cu 0,2%.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră  în coborâre cu 0,41%.

BET XT și BET BK au scăzut cu circa 0,1%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Acțiunile Erste Group Bank (EBS) au pierdut 0,83%, în contextul în care judecătoarea Camelia Bogdan a cerut DIICOT să verifice și dacă BCR, principalul creditor al proiectului Silver Mountain din Poiana Brașov (intrat în faliment), se face vinovată de spălare de bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
romgaz
transgaz
erste
bcr
tlv
actiuni
stoxx europe 600
brexit