Bursa din București, scăderi de 4-5% la debut pentru cele mai tranzacționate acțiuni. Bursele internaționale deschid în declin abrupt după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Bursa de la Moscova s-a prăbușit

Bursa din București, scăderi de 4-5% la debut pentru cele mai tranzacționate acțiuni. Bursele internaționale deschid în declin abrupt după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Bursa de la Moscova s-a prăbușit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 feb 2022

Bursele europene au deschis în scădere ședința de joi, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Unda de șoc provocată de atacul Rusiei asupra Ucrainei a ajuns și la București, unde indicele BET scade cu 3,9%.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Astfel, în contextul primelor focuri în Ucraina, investitorii s-au activat la vânzare și au împins indicele BET cu peste 3% sub referință.

Deschidere de ședință dominată de nervozitate la Bursa de Valori București. În contextul escaladării conflictului din Ucraina și la izbucnirea primelor ostilități militare, ordinele de vânzare s-au aglomerat și au dat un impuls negativ bursei. BVB a coborât către reperul de 12.700 de puncte.

De asemenea, indicele paneuropean Stoxx 600 scade cu peste 3% în debutul tranzacțiilor. La Londra, FTSE 100 pierde 2,5%, iar la Frankfurt declinul indicelui DAX se apropie de 4%. La Paris, CAC 40 scade cu peste 3%.

Bursa moscovită MOEX a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe care le operează CITEȘTE ȘI Bursa moscovită MOEX a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe care le operează

În Asia, Shanghai Composite a închis în scădere cu 1,7%. Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 3,56%. Nikkei (Tokyo) a coborât, la rândul său, cu 1,81%.

În SUA, contractele futures pe indicele S&P 500 scad cu circa 2%. Un declin similar este înregistrat în cazul indicelui Dow, în timp ce contractele Nasdaq Futures scad cu circa 3%.

La București, tendința negativă este dictată de acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) coborau în primele 10 minute de tranzacționare, cu 3,55%, până la prețul de 2,5800 lei/acțiune, pe transferuri de 8,09 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 4,08%, până la prețul de 19,76 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,10 milioane lei.

Farmaceutica Remedia Deva - câștig redus de 5 ori fără impactul unei vânzări de farmacii CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia Deva - câștig redus de 5 ori fără impactul unei vânzări de farmacii

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de Fondul Proprietatea (FP), Romgaz Mediaș (SNG) și Nucleareletrica (SNN), toate cu deprecieri în intervalul 2-3%. Acțiunile Digi Communications (DIGI) au o cădere abruptă, de peste 10%, și revin sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice primare derulate acum aproape 5 ani.

În piața AeRO acțiunile companiei de securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE) sufereau un șoc de 8,50% și declin de 6-7% se mai înregistrează pe acțiunile One United Properties (ONE) și Sphera Franchise Group (SFG).

Piețele bursiere din Rusia s-au prăbușit cu aproape 30% la începutul sesiunii de tranzacționare amânate de joi, după ce Rusia a lansat o acțiune militară în Ucraina. Inițial atât bursa din Moscova, cât și cea de la Sankt Petersburg anunțaseră că-și suspendă pe termen nelimitat tranzacționarea pe piețele pe care le operează.

Indicele de referință MOEX al bursei moscovite a scăzut cu peste 28% în primele 30 de minute de tranzacționare, conform Moscow Times.

Deprecierea a avut loc pe fondul reacției guvernelor occidentale, care au promis că vor adopta sancțiuni fără precedent ca răspuns la anunțul șoc al președintelui Vlaidmir Putin privind lansarea unei acțiuni militare împotriva Ucrainei.

Indicele MOEX a atins astfel la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
ucraina
rusia
stoxx 600
arac rusia
burse
bvb
bet