Bursa încheie în urcare o săptămână în care investitorii au văzut cum se cască prăpastia. Slăbiciune totuși pe segmentul energetic și pe principalele acțiuni bancare

Bursa încheie în urcare o săptămână în care investitorii au văzut cum se cască prăpastia. Slăbiciune totuși pe segmentul energetic și pe principalele acțiuni bancare

Sursa foto: Mike2focus / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 dec 2017

După declinul abrupt din prima parte a acestei săptămâni, indicii principali de la Bursa de Valori București s-au înscris pe o tendință de revenire. Astăzi, titlurile Fondului Proprietatea, cu pondere importantă în structura indicilor importanți, au tractat piața cu un avans de 2,26% în ziua în care emitentul a anunțat derularea unei oferte publice de răscumpărare pentru 1,2 miliarde din titlurile proprii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ruperea unor parametri tehnici a antrenat scăderi importante luni și marți, iar miercuri părea că se deschide hăul. Indicii pierdeau 2%, iar titlurile Băncii Transilvania scădeau cu 4%. Este punctul de unde piața a întors, moment semnalat pentru Profit.ro de Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „S-a mai stăvilit panica”, declara acesta la jumătatea sesiunii de tranzacționare de miercuri.

De atunci, traiectoria a fost una ascendentă, inclusiv pentru sesiunile de tranzacționare de ieri și azi. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,33%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,21%, până la nivelul de 7.603,31 puncte. Graficul intraday al sesiunii de miercuri atașat indică și punctul de inflexiune, de unde piața a consemnat un rally, după vânzările care au apăsat cotațiile.

Bursa încheie în urcare o săptămână în care investitorii au văzut cum se cască prăpastia. Slăbiciune totuși pe segmentul energetic și pe principalele acțiuni bancare

Impulsul favorabil a fost încurajat astăzi de anunțul Fondului Proprietatea (FP) potrivit căruia emitentul a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o solicitare pentru realizarea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări având ca țintă achiziția unui număr de 1,20 milioane titluri proprii atât la BVB, cât și pe piața sepcializată de la Londra, unde Fondul este listat secundar prin intermediul certificatelor de depozit de tip GDR.

Perspectiva operațiunii de piață care ar urma să fie intermediată de Jeffries International și WOOD & Company Financial Services a dat un impuls în piața secundară, deși detaliile cu privre la preț nu vor fi publicate decât după primirea avizului de la supraveghetorul pieței, așteptat în termen de 10 zile. Titlurile Fondul Proprietatea s-au apreciat cu 2,26%, până la prețul de 0,8590 lei/acțiune, pe tranzacții de 17,99 milioane lei, reprezentând aproape jumătate din rulajul de 35,30 milioane lei al pieței reglementate.

Este un avans care a tractat întregul segment al fondurilor închise de investiții de la BVB, al cărui indice BET-FI a crescut cu 1,29%, până la nivelul de 39.397,80 de puncte. Tot din structura sa, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 1,65%, până la prețul de 0,2460 lei/acțiune, pe transferuri de 2,25 milioane lei. Cei 6 emitenți din component indicelui fondurilor închise de investiții au prezentat ieri raportările financiare la 11 luni, iar potrivit acestora profiturile cumulate se ridică la 1,68 miliarde lei, comparativ cu cele 1,24 miliarde lei cât reprezentau câștigurile prinse în bilanțuri la finalul primelor 3 trimestre.

Interes pentru KFC și Pizza Hut. Nou maxim de la listare pe acțiunile Sphera Franchise

Tendința favorabilă de la BVB a fost susținută și de tabloul preponderant pozitiv al pieșelor bursiere europene: +0,12% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,57% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,27% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,73% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +0,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,32% pentru indicele PX de la Praga.

Imaginea unei burse în elan ascendent a fost imprimată și de apariția în topul tranzacțiilor a titlurilor Sphera Franchise Group (SFG), cu schimburi însumând 6,35 milioane lei, al 2-lea de la listarea acestui emutent în prima jumătate a lunii trecute. Ordinele de cumpărare consistente au susținut avansul al cotației, până la un preț de închidere de 42,00 lei/acțiune, cu 44,83% peste prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei. Intraday a fost atins chiar și un maxim de 43,50 lei/acțiune. Tendința ascendentă pe titlurile companiei care deține lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell a fost sprijinită și de rezultatele la 9 luni, conform cărora și-a majorat cu o treime veniturile din restaurante, la 401,35 milioane lei, față de 300,48 milioane lei în perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, profitul atribuibil acționarilor s-a majorat cu 17,6%, la 40,94 milioane lei, de la 30,80 milioane lei.

Slăbiciune pe segmentul energetic și pe principalele acțiuni bancare

Tabloul nu este, însă, chiar așa de „verde” la BVB. Titlurile care au asigurat lichiditatea perioadei, au fost, din nou sub presiune la vânzare după revenirea din a doua parte a zilei de vineri și din sedința de ieri. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 0,71%, până la prețul de 2,0850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,45 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară vizibilă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-au depreciat cu 0,79%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 462.000 de lei.

Pe segmentul energetic, piața a fost negativă, cu un recul de 0,41% al indicelui sectorial BET-NG. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,81%, până la prețul de 30,65 milioane lei, pe tranzacții de 1,08 milioane lei, în ziua în care emitentul a anunțat că directorul general Virgil Metea a fost demis.

Titlurile Electrica (EL) au arătat în prima parte a orarului de tranzacționare o tendință de revenire, însă ordine de vânzare mai mari au prăbușit cotația în numai 10 minute, cu jurul orei 16.00. Închiderea s-a realizat la prețul de 10,84 lei/acțiune, un nou minim la închidere al perioadei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise
fondul proprietatea
electrica
banca transilvania
dragos mesaros
goldring