Bursa încheie săptămâna la un pas de maximele post-criză. Activitatea de tranzacționare se restrânge la 3 emitenți

Bursa încheie săptămâna la un pas de maximele post-criză. Activitatea de tranzacționare se restrânge la 3 emitenți

Sursa foto: Michal Mrozak / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2019

Indicele principal de la BVB este la a 5-a sesiune consecutivă cu deviere mai mică de jumătate de procent de la referință, iar volumele se mențin cu un sfert sub reperele care au adus bursei locale statutul de piață emergentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Etapă de ezitare pe piața de acțiuni românească. Profit.ro semnala încă de acum 3 săptămâni că la Bursa de Valori București este un fenomen neobișnuit, „lâncezeala" pe maxime, adică fluctuații minime la nivelul indicilor chiar după doborârea unor noi valori record post-criză. Este ceva contrar înțelepciunii din experiența de un veac de burse moderne ca vârfurile noi să fie escaladate fără mișcări explozive, fără oscilații puternice care să indice emoția, euforia, efervescența la cumpărare, chiar tentația de marcări de profit la noile prețuri piperate.

O astfel de abordare insolită a maximelor am avut-o și în această săptămână caracterizată de fluctuații mici la nivelul indicilor, cu tractări alternative de la diverse acțiuni pe fondul și a unor evoluții divergente. Și ședința de astăzi a fost în aceeași linie de indecizie. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,10%, o dinamică similară având-o și indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 9.689,61 de puncte, puțin sub maximul local precedent. Sub aspect tehnic, trendul rămâne robust, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) funcționat ca suport mobil la fiecare retragere existentă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna la un pas de maximele post-criză. Activitatea de tranzacționare se restrânge la 3 emitenți

Pe de altă parte, volumele sunt modeste. Rulajul pieței de acțiuni a fost de doar 30,18 milioane lei (6,34 milioane euro), dar și concentrat foarte puternic. Astfel, primele cele mai tranzacționate acțiuni au adunat 65,30% din schimburi, iar împreună cu cea de pe locul 3, procentajul se ridică la 79,85%.

Este și o consecință a faptului că se apropie vârful etapei de raportări financiare la 9 luni, iar de regulă investitorii evită să ia poziții decisive până nu sunt centralizate rezultatele și nu vin analizele departamentelor de specialitate ale investitorilor instituționali.

Scoțienii de la Standard Life Aberdeen au ajuns să dețină peste 5% din acțiunile Purcari CITEȘTE ȘI Scoțienii de la Standard Life Aberdeen au ajuns să dețină peste 5% din acțiunile Purcari

Prin contrast, piața ar trebui să beneficieze de suflul important care vine din piețele financiare internaționale. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York s-a tranzacționat pe întreg parcursul sesiunii de astăzi deasupra plafonului care a funcționat ca rezistență în ultimii 2 ani. În Europa, ziua a fost de corecții moderate: -0,19% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,63% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,46% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,74% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,26% pentru indicele PX de la Praga.

La București, acțiunile cele mai sensibile la mișcările externe au fost și cele mai lichide din piață. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,43%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe transferuri de 10,51 milioane lei, însă celelalte fonduri închise de investiții listate la BVB, SIF, au supraperformat, ceea ce a tras în sus și indicele financiar BET-FI pentru o apreciere de 0,77%, până la nivelul de 43.160,00 puncte.

Deși are pețitori americani, Oil Terminal pare în părăsire. Majoritarii nu s-au prezentat la o AGA cu un cvorum de numai 0,03%. Conducerea executivă nu este informată de mișcări strategice care ar fi în pregătire CITEȘTE ȘI Deși are pețitori americani, Oil Terminal pare în părăsire. Majoritarii nu s-au prezentat la o AGA cu un cvorum de numai 0,03%. Conducerea executivă nu este informată de mișcări strategice care ar fi în pregătire

Celălalt indice sectorial, BET-NG care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmental de energie și utilități a câștigat 0,44%, o dinamică apropiată, +0,40%, având-o și cel mai lichid titlu din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a închis la prețul de 37,35 lei/acțiune o ședință care a adunat volume echivalente cu 4,39 milioane lei.

Interes a mai existat și pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,62%, până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,88 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,21 milioane lei.

Plasament important pe piața instrumentelor cu venit fix

Știrile au venit din piața obligațiunilor. Terminalul bursei a procesat emisiunea de obligațiuni în valoare de 95,21 milioane lei (20,00 milioane euro) a companiei Autonom Services, controlată de frații Marius și Dan Ștefan. Operațiunea intermediată de BRD Groupe Société Générale (BRD) și BT Capital Partners s-a realizat la un cost al finanțării cu un cupon de 4,45%, plătibil anual. Cumpărător important a fost Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a inclus în portofoliu un pachet în echivalent 4,5 milioane euro titlurile cu maturitate de 5 ani.

În piață au ajuns și instrumentele obligatare ale MW Green Power Export (MWGP21), producător de energie electrică fotovoltaică din portofoliul fondurilor Certinvest. Titlurile în valoare cumulată de 3,38 milioane lei au o maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 8% pe an, plătibilă semestrial.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
autonom services
obligatiuni