Bursa își croiește drum în sus. Lipsesc însă volumele

Bursa își croiește drum în sus. Lipsesc însă volumele
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 aug 2018

După ce, la începutul săptămânii trecute, indicele principal a depășit un nivel de rezistență important, mișcarea a fost confirmată printr-un avans preț de o treime de procent. Cumpărătorii nu sunt, totuși, entuziaști, iar acest lucru se vede la nivelul activității de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debut pozitiv la Bursa de Valori București. Tonusul favorabil activelor de risc pe piețele financiare internaționale, antrenat de anunțul privind încheierea unui acord comercial între SUA și Mexic, a fost de natură să împingă în sus și acțiunile locale. În mod particular, în Europa, sesiunea a fost de un „verde” aprins, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,83% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,86% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,16% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,48% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,34% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,32%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,36%, până la nivelul de 8.301,28 de puncte. Este o confirmare a tendinței de străpungere a unei rezistențe importante, multiplu testată în această lună și care are în vedere 3 repere: 1) zona de congestie în care piața „s-a blocat” la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului „swing” descendent din maximele post-criză consemnate la finele lunii aprilie și minimele locale de la începutul lunii iulie, 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Bursa își croiește drum în sus. Lipsesc însă volumele

Mișcarea este, totuși, timidă. Așa cum se vede pe graficul de mai sus, lumânarea aferentă ședinței de tranzacționare de astăzi este destul de teșită, arătând ezitarea investitorilor. De altfel, au lipsit ordinele de cumpărare care să dea o amplitudine mai mare aprecierii. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 13,03 milioane lei (2,81 milioane euro), abia la o treime din valoarea medie de tranzacționare a anului trecut și în primul semestru din acest an.

Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 2,92 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avansat cu 0,15%, până la prețul de 32,60 lei/acțiune. Pe același segment energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,25%, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,30%, până la prețul de 0,3300 lei/acțiune, într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a fost pe o traiectorie pozitivă, tranzacționnându-se peste reperul de 76,00 dolari/baril.

Pulsul \ CITEȘTE ȘI Pulsul "boom-ului" economic în portul Constanța: creștere cu 173% a profitului net semestrial al operatorului portuar Socep

Titlurile Electrica (EL) s-au păstrat pe impulsul pozitiv al ultimelor săptămâni, urcând cu 0,96%, până la prețul de 10,48 lei/acțiune, pe transferuri de 1,56 milioane lei, iar cotația este deja cu 15,16% deasupra minimului de 9,10 lei/acțiune de la listarea acestui emitent acum 4 ani și până în prezent, atins la jumătatea lunii iulie.

O amplitudine mai mare a mișcării, +1,42%, au avut titlurile Trangaz Mediaș (TGN), care au închis la prețul de 356,00 lei/acțiune o ședință de tranzacționare în care tranzacțiile pe acest emitent s-au ridicat la 1,26 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,09 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune. Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,54%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,02 milioane lei.

Transferuri cu puțin peste 685.000 de lei, semnificativ deasupra mediei obișnuite a respectivului emitent, am consemnat pe acțiunile Cemacon Zalău (CEON). Titlurile producătorului de materiale de construcții au avut un salt de 5,17%, până la prețul de 0,3050 lei/acțiune, în ziua în care acționarii au fost convocați pentru a vota într-o AGEA din 29 septembrie o majorare de capital cu aport în numerar în valoare de 2,72 milioane lei.

Remarcabil, pe segmentul obligațiuni, au fost efectuate transferuri de aproximativ 341.000 de lei pe emisiunea de titluri de stat cu maturitate de 10 ani, lansată la jumătatea anului 2011 (B2106A), având dobânda de 5,95%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
transgaz
cemacon
romgaz