Bursa ricoșează puternic după declinul abrupt de joi

Bursa ricoșează puternic după declinul abrupt de joi

Sursa foto: Andranik Hakobyan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2020

Susținută de raliul acțiunilor Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, piața românească de acțiuni a avut o sesiune de recuperare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de vânzări masive de pe bursele lumii de joi a afectat și traiectoria cotațiilor de la BVB. Deși în respectiva ședință piața nu a prins și declinul de final care a adus indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange cu puțin deasupra reperului de 25.000 de puncte, la debut în ultima sesiune a săptămânii bursa locală nu a avut tendința de a adânci și mai mult deprecierea din ziua precedentă.

Pe parcursul sesiunii, cumpărătorii s-au antrenat și fără un forcing pe volume – rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 37,70 milioane lei (7,80 milioane euro), au propulsat semnificativ cotațiile. Cel mai important ricoșeu pentru tendința pieței, +4,07%, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,1750 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 6,77 milioane lei.

Tesla depășește, în premieră, pragul de 1.000 dolari/acțiune CITEȘTE ȘI Tesla depășește, în premieră, pragul de 1.000 dolari/acțiune

Pe același segment bancar și o dinamică apropiată, +4,86%, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au remarcat cu transferuri de 2,29 milioane lei, în lini unei lichidități sporite semnalate încă de la începutul lunii aprilie. Pe tranzacții de 2,40 milioane lei, o evoluție ceva mai atenuată, +0,49%, au avut titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au stabilizat la finalul sesiunii la prețul de 12,30 lei/acțiune.

Amplitudinea avansului a fost bună și la nivelul întregii piețe. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 2,33%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 2,40%, până la nivelul de 8.731,99 puncte, care este cu puțin sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul inserat mai jos.

Bursa ricoșează puternic după declinul abrupt de joi

La această mișcare a contribuit și creșterea de 2,61%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate a zilei, în echivalent 11,49 milioane lei, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP). Prin contrast, ziua a fost slabă pentru SIF-uri, ceea ce a făcut ca indicele fondurilor închise de investiții BET-FI să subperformeze pieței, cu un avans de 1,37%, până la nivelul de 42.707,44 puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară parcursul acțiunilor companiilor din domeniul de energie și utilități, s-a apreciat cu 1,94%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom  (SNP), a câștigat 0,3345 lei/acțiune la nivelul capitalizării bursiere, pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis cu 0,22% peste referință, la prețul de 18,52 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 6,06 milioane lei și titlurile Transelectrica (TEL) au avut un ricoșeu de 1,79%, până la prețul de 19,95 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 958.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
transelectrica
erste