Bursa românească înaintează ușor pe noi maxime. De la începutul anului, indicele BET a câștigat 11%

Bursa românească înaintează ușor pe noi maxime. De la începutul anului, indicele BET a câștigat 11%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mar 2018

La Bursa de Valori București am consemnat a 7-a sesiune consecutivă de creștere, indicii principali urcând pe noi maxime ale acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Traiectoria bursei este exact cum a fost descrisă încă de la sfârșitul lunii trecute  pentru Profit.ro de către Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction: „Creșterile nu sunt mari, dar sunt zi de zi. Există consistență, ceea ce este important.” Astăzi am consemnat cea de-a 7-a ședință de tranzacționare de aprecieri, toate fiind mai mici de un procent, cu cea mai mare amplitudine înregistrată ieri, de 0,97%, pentru indicele reprezentativ BET. Sunt pași care au dus bursa pe noi maxime.

Este un parcurs aproape neabătut, care nu a fost influențat nici măcar de sesiunile negative din piețele financiare internaționale, precum a fost cea de astăzi de pe bursele europene, cu închideri „roșii” la nivelul principalilor indici: -0,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,64% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,59% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,33% pentru indicele PX de la Praga.

BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, avertizează asupra volatilității monedelor virtuale CITEȘTE ȘI BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, avertizează asupra volatilității monedelor virtuale

La București, avansul a fost de 0,58% pentru indicele compozit BET Plus și de 0,57% pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la valoarea de 8.608,30 puncte, cu 11,02% peste ultimul nivel al anului trecut, de 7.753,74 puncte. Din punct de vedere tehnic, mișcarea apare ca robustă, indicele BET evoluând pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), aceasta la rândul ei cu o pantă de înclinație bună, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească înaintează ușor pe noi maxime. De la începutul anului, indicele BET a câștigat 11%

Nu mai puțin de 43,03% din rulajul de 34,24 miloane lei (7,34 milioane euro) a fost asigurată de transferurile însumând 14,73 milioane lei pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), au fost pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,84 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,68%, până la prețul de 14,74 lei/acțiune, într-un impuls ascendent alimentat de anunțul privind distribuirea a 80,70% din profitul net de 1,41 miliarde lei (303,84 milioane euro) obținut anul trecut sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut este de 1,64 lei/acțiune la nivel net și, chiar și după ultimele creșteri, randamentul net al acestuia este de 10,57%.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 1,20%, până la prețul de 2,5350 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,89 milioane lei. La noua cotație, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,00 miliarde lei (2,36 miliarde euro).

Acțiunile Romgaz, pe noi maxime

Interes a existat și pe segmentul energetic. Cel mai lichid emitent al acestuia, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 0,82% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile producătorului de gaze naturale închizând la prețul de 37,10 lei/acțiune, un nou maxim de la listare, o o sesiune în care a avut al 2-lea rulaj al zilei, de 6,95 milioane lei.

Indicele energetic BET-NG a urcat astăzi cu 0,36%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a închis la prețul de 0,3080 lei/acțiune, în staționare față de sesiunea de luni, pe volume echivalente cu 3,29 milioane lei. Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,73%, până la prețul de 415,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,77 milioane lei. Schimburi cu puțin pese reperul de 1 milion de lei am mai consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au avansat cu 0,61%, până la prețul de 8,2500 lei/acțiune.

Fondul Proprietatea intră în era post-Elliott

O zi negativă a fost pe segmentul fondurilor închise de investiții, al căror indice financiar BET-FI a alunecat cu 0,06% sub referință, până la nivelul de 41.530,67 puncte, în pofida faptului că ce mai important titlu din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,54%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe transferuri de 1,82 milioane lei.

O raportare a intermediarului WOOD & Company Financial Services de săptămâna trecută face trimitere la faptul că Machester Securities Corp., vehicul financiar prin care grupul Elliott Management al miliardarului american Paul Singer investește în România, nu mai este entitate inițiată, sugerează faptușl că fondurile „vulturești” au căzut sub o deținere de 5% în urma unor tranzacții recente. Este o dezinvestire majoră a celui mai important jucător nerezident din piața românească, ce avea pe vârful de deținere de la finalul anului 2016 o participație de peste 21% din acțiunile Fondului Proprietatea.

SIF Transilvania, cu reacție negativă din piață față de majorarea de 50 de ori a valorii nominale a acțiunilor, dar cu dividende de la Băile Felix

Prin contrast, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au coborât cu 0,21%, până la prețul de 0,2335 lei/acțiune, pe tranzacți de aproximativ 505.000 de lei. Piața a avut o reacție negativă la propunerea din convocatorul pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 19 aprilie privind distribuirea profitului. Astfel, societatea ar urma să aloce la acest capitol numai 21,84 milioane lei, din câștigul net de 64,2 milioane lei, în timp ce suma de 39,1 milioane lei a fost păstrată la rezerva legală pentru susținerea unui program de consolidare a acțiunilor prin majorarea de 50 de ori a valorii nominale, un tip de operațiune de piață “trântită” de reglementatorul ASF în 2016 pentru SIF Moldova (SIF2). Judecând după scăderile din piață, operațiunea de consolidare a acțiunilor nu pare a fi una populară în rândul investitorilor.

SIF Transilvania ar urma să beneficieze de dividend, la rândul ei, din partea societății Turism Felix din Băile Felix (TUFE), unde are pachetul majoritar de 63,20%. Deși la ultimul preț de piață de 0,2060 lei/acțiune, dividendul brut de 0,0045 lei/acțiune are un randament net de numai 2,08%, totuși în sumă absolută, în conturile SIF Transilvania ar urma să intre suma de 1,41 milioane lei, din totalul de 2,23 miloane lei cât reprezintă distribuția de dividend.

În piața deal s-au efectuat tranzacții speciale, cu 2,12 milioane acțiuni Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), reprezentând 2,00% din capitalul social al companiei. Schimbul s-a efectuat cu 3,21% peste referință, la prețul de 0,4500 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acestuia la aproape 955.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
omv petrom
transgaz