Bursa românească – o nouă sesiune cu lichiditate foarte mică. Griparea volumelor este o consecință a crizei globale, spune directorul BVB

Bursa românească – o nouă sesiune cu lichiditate foarte mică. Griparea volumelor este o consecință a crizei globale, spune directorul BVB

Sursa foto: Jakub Krechowicz | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iul 2022

Indicele BET-XT a pierdut aproape o treime de procent pe fondul unui apetit redus la cumpărare al investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raliu puternic la New York Stock Exchange a dus indicele S&P500 peste nivelul de 3.930 de puncte, în zona celor mai ridicate niveluri de la începutul verii. La BVB, această mișcare nu a fost, însă, captată întrucât a fost în afara orarului de tranzacționare de la BVB. Acesta este contextul în care ședința a fost una „roșie”, cu un declin de 0,31% al indicelui reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 12.073,84 puncte.

Bursa românească – o nouă sesiune cu lichiditate foarte mică. Griparea volumelor este o consecință a crizei globale, spune directorul BVB

Piața a fost trasă în jos de corecția consistentă, de 1,69%, până la prețul de 43,55 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat transferuri de 4,49 milioane lei, dar mai ales de scăderea de 2,33%, până la prețul de 11,72 lei/acțiune, a titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au însumat schimburi de 2,52 milioane lei. Emitentul este afectat de prezumtiva fraudă de la BRD Pensii, unde instanța a dispus arestări, și subperformează clar titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care și astăzi s-au retras cu 0,40%, până la prețul de 1,9920 lei/acțiune, pe o activitate de 1,56 milioane lei. Instituția de credit  a anunțat după închiderea pieței că inițiază răscumpărarea a 10,00 milioane de acțiuni proprii, fază în programul de buy-back ce țintește achiziția a 40,00 milioane de titluri.

Transgaz caută asigurător pentru sănătatea salariaților. Polița este estimată la aproape 7 milioane de euro CITEȘTE ȘI Transgaz caută asigurător pentru sănătatea salariaților. Polița este estimată la aproape 7 milioane de euro

Cele mai lichide acțiuni de la cota BVB din ultimele săptămâni, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care au cumulat volume echivalente cu 10,84 milioane lei, de asemenea, au avut o depreciere modestă, de 0,25%, până la pragul psihologic de 2,0000 lei/acțiune. Lichiditatea pe acest emitent, unde s-au anunțat la vânzare fondurile Silver Point, înregistrate în statul american Connecticut, a salvat parțial volumele care sunt în mare suferință încă după Paști.

Rulajul pieței de acțiuni a fost și în ultima sesiune de numai 28,38 milioane lei (5,74 milioane euro). „Griparea aceasta este generată și de contextul pe care îl avem. Nu putem să ignorăm. Avem o criză, totuși, prin care trecem la nivel global”, a explicat pentru Profit.ro acest neajuns Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București. El a indicat în primul rând inflația și dobânzile ridicate care scad apetitul pentru risc.

Fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II taie din investițiile în acțiuni străine, dar include un plasament de aproape 50 milioane lei într-un fond de tranziție energetică lansat de o bancă franceză. Adio, Spania! CITEȘTE ȘI Fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II taie din investițiile în acțiuni străine, dar include un plasament de aproape 50 milioane lei într-un fond de tranziție energetică lansat de o bancă franceză. Adio, Spania!

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,03%, până la prețul de 0,4890 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,24 milioane lei, atenuând și declinul indicelui energetic BET-NG care a pierdut 0,25%.

Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul fondurilor alternative de investiții, a alunecat cu 0,27% sub referință, până la nivelul de 50.025,39 puncte.

În rest,reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Digi Communications (DIGI), care au coborât cu 0,52%, până la nivelul de 38,00 lei/acțiune, unde se află cu 5,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în primăvara anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
adrian tanase