Bursa românească, o nouă zi negativă. Perspectiva de continuare a raliului este intactă

Bursa românească, o nouă zi negativă. Perspectiva de continuare a raliului este intactă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mar 2019

În pofida unei zile favorabile pentru piețele de acțiuni europene, indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 0,6%, trași în jos de știrile din economia națională. Acțiunile bancare s-au depreciat aproximativ un procent și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cumpărările de la începutul acestei luni au forțat bursa românească pe noi maxime locale și au lăsat spațiu pentru un nou impuls ascendent cu perspectiva de a anula în întregime impactul șocului bursier adus de așa-numita "taxă pe lăcomie". Totuși, piața traversează un impas, iar astăzi investitorii au consimțit la o repliere pe niveluri de cotare inferioare, într-o piață financiară dominată de sters.

Moneda națională a avut de suferit și s-a apropiat din nou de maximul de slăbiciune din ianuarie, în zona de 4,77-4,78 lei pentru un euro. Este rezultatul datelor macroeconomice care indică o adâncire a deficitului comercial în ianuarie, la cele mai deteriorate niveluri din anul 2008 și până în prezent. „În acest ritm, deficitul comercial pe 2019 s-ar putea transforma din rău în îngrozitor (terrible)”, scriu analiștii ING Bank România.

Bursa românească, o nouă zi negativă. Perspectiva de continuare a raliului este intactă

Șocul s-a resimțit și pe piața bursieră. Preluând de câțiva ani ștefata de indicator de sentiment, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,44%, până la prețul de 2,0500 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,21 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,57%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,31 milioane lei.

Investitorii au avut astăzi un avertisment care le arată că totuși afacerile bancare sunt pe nisipuri mișcătoare. Șeful grupului bancar austriac Raiffeisen Bank, Johann Strobl, a declarat în contextul anunțării rezultatelor financiare că entitatea pe care o conduce își va reevalua operațiunile din România, în condițiile în care Guvernul de la București a introdus taxa pe activele bancare.

O operațiune de răscumpărare inedită are votul acționarilor SIF Transilvania pentru a fi realizată în premieră pe piața de capital. Și o întrebare - \ CITEȘTE ȘI O operațiune de răscumpărare inedită are votul acționarilor SIF Transilvania pentru a fi realizată în premieră pe piața de capital. Și o întrebare - "Cine e ASF?"

Chiar dacă ulterior președintele Raiffeisen Bank România Steven Groningen a făcut precizarea că nu se pune problema unui exit, starea de alertă a fost reaprinsă după un context favorabil de câteva săptămâni în care în piață a început să se contureze tot mai mult percepția că se va ajunge la un acord între autorități și instituțiile de credit pentru o variantă îndulcită a taxei. După închiderea pieței, într-o intervenție televizată, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și șeful celei de-a 2-a formațiuni politice a arcului de guvernare, a afirmat că nu este exclusă chiar o prorogare a ordonanței de urgență promovată de Guvern în decembrie.

Tot în sensul detensionării cadrului în care operează sistemul bancar, astăzi Curtea Constituțională a respins toate cele 3 legi cu privire la piața creditului votate de Parlament și inițiate de deputatul ALDE Daniel Zamfir. Legile care vizează plafonarea dobânzilor la credite, eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de împrumut și plafonarea sumelor ce pot fi cerute de către recuperatorii de creanțe sunt, astfel, neconstituționale și nu vor intra în vigoare.

ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze

Bursa de la București a fost, însă, caracterizată de stres. Astfel, indicii BET Plus și BET au suferit deprecieri similare, de 0,61%, ultimul închizând la valoare de 7.857,52 de puncte. Nu este neapărat un avertisment pentru piață. Raliul rămâne în picioare. Din punct de vedere tehnic mișcarea din ultimele 2 zile apare ca una de corecție, în care prețul a intrat în mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8). Cum ambele sunt urcare, este probabil ca ele să funcționeze ca suport dinamic cel puțin într-o primă fază.

Bursa românească, o nouă zi negativă. Perspectiva de continuare a raliului este intactă

Vânzările de la BVB sunt o poveste internă. În piețele financiare tendința a fost mai degrabă favorabilă pentru activele de risc. Indicii europeni au avut aprecieri pe linie: +0,59% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,69% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,68% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,12% pentru indicele PX de la Praga.

Randament al dividendului de 3% la Comelf Bistrița CITEȘTE ȘI Randament al dividendului de 3% la Comelf Bistrița

Slăbiciunea de la București s-a văzut și la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,47 milioane lei (5,77 milioane euro). Pe locul 3 în clasamentul lichidității, cu transferuri de 3,55 milioane lei în piața reglementată, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,34%, până la prețul de 0,8880 lei/acțiune. Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,69 milioane lei.

Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi “verde”, ceea ce a determinat și un avans de 0,04% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 35.786,32 de puncte.

În oglindă, o închidere marginal sub referință, -0,07%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a pierdut 0,29% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de la finalul sesiunii cu schimburi de 1,49 milioane lei fiind de 0,3490 lei/acțiune. După închiderea pieței românești, la Londra prețul țițeiului de tip Brent a atins un nou maxim al ultimelor 4 luni în zona de 67,50 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
raiffeisen bank