BVB întrerupe o serie de aprecieri consecutive și închide în scădere, în linie cu bursele continentale. Volumele dau semne de revenire

BVB întrerupe o serie de aprecieri consecutive și închide în scădere, în linie cu bursele continentale. Volumele dau semne de revenire
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 sep 2018

Acțiunile românești au întrerupt un șir de aprecieri consecutive și au închis în scădere sesiunea bursieră de miercuri, în ton cu piețele din restul continentului, aflate sub presiune din cauza îngrijorărilor legate de disputele comerciale dintre SUA și partenerii externi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă ieri a făcut notă discordantă și a încheiat pe plus pentru a doua zi consecutivă, bursa de la București s-a aliniat astăzi la trendul internațional, influențat de tensiunile comerciale și de scăderea apetitului investitorilor pentru activele considerate riscante.

Principalii indici, BET și BETPlus, s-au depreciat cu 0,39% fiecare, în condițiile în care 7 dintre primii 10 cei mai lichizi emitenți au consemnat scăderi la nivelul prețului acțiunilor.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

Volumele au revenit la București, după cum indică și evoluția pe segmentul Deal, al tranzacțiilor speciale, care a găzduit astăzi schimburi însumând aproape 9,2 milioane de lei, cea mai importantă contribuție având-o Banca Transilvania (TLV).

În total, piața de acțiuni a consemnat un rulaj de 36,86 milioane de lei, aproape triplu comparativ cu sesiunile din prima parte a săptămânii.

Banca Transilvania a fost cel mai tranzacționat emitent pe segmentul principal, cu transferuri de 7,76 milioane de lei, la care se adaugă două tranzacții de tip deal în sumă de aproximativ 5,33 milioane de lei. Acțiunile băncii s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 2,35 lei.

A doua bancă lichidă de la BVB, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a închis cu un declin apropiat, de 0,43%, pe un rulaj de 4,22 milioane de lei.

Tranzacții de peste 3 milioane de lei au mai fost înregistrate cu acțiunile Transgaz (TGN) și Fondul Proprietatea (FP), ambii emitenți având evoluții similare. Astfel, acțiunile Transgaz au pierdut 0,55% din valoare, pe transferuri de 3,28 milioane de lei, în timp ce titlurile fondului de investiții s-au depreciat cu 0,54%, pe schimburi totalizând 3,04 milioane de lei.

Lira sterlină se apreciază față de dolar și euro, pe fondul optimismului legat de un eventual acord economic post-Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină se apreciază față de dolar și euro, pe fondul optimismului legat de un eventual acord economic post-Brexit

Indicele financiar BET-FI s-a depreciat cu 0,58%, iar BET-NG, al sectorului energetic, cu 0,23%, cel din urmă fiind sprijinit de avansul consistent, de 1,2%, înregistrat de acțiunile Transelectrica (TEL). Operatorul sistemului energetic național a încheiat ședința bursieră la prețul de 25,40 lei, aflat cu circa 31% peste nivelul minim consemnat în acest an, de 19,40 lei.

Transelectrica a avut un rulaj de 1,18 milioane de lei pe piața principală și de 467.125 lei pe piața deal.

În regiune, bursa de la Varșovia a consemnat un recul de 1,15%, indicele PX de la Praga a închis pe minus cu 0,83%, în timp ce referința BUX de la Budapesta a stagnat.

La nivelul întregului continent, Stoxx Europe 600 a înregistrat un declin de 1,09%, până la 375,68 de puncte, tras în jos de marile piețe vestice. La Frankfurt, DAX 30 s-a depreciat cu 1,39%, FTSE 100 de la Londra cu 1%, iar CAC 40 de la Paris, cu 1,54%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
evolutii
transelectrica