Debut marcat de ezitare pentru anul bursier 2022

Debut marcat de ezitare pentru anul bursier 2022
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 ian 2022

Prima sesiune de tranzacționare de la BVB din acest an a fost caracterizată de o lichiditate foarte mică și deviații nesemnificative la nivelul principalilor indici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După raliul de Crăciun, care a catapultat piața pe maxime istorice, la New York Stock Exchange am consemnat la deschidere un puseu de vânzare moderat. Bursa de Valori București se află în aceeași poziție, cu mișcări neconcludente aproape de valoarea record pentru indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești. Simptomatic pentru neclintirea pieței, 3 acțiuni din top 5 tranzacționare au închis pe ultima referință din 2021.

Traficul a fost redus în Capitală în prima zi lucrătoare a anului, semn că mulți români și-au prelungit vacanța de Revelion. La BVB, revenirea a fost parțială, lichiditatea fiind foarte mică. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 31,64 milioane lei (6,39 milioane euro), și acela asigurat în proporție de peste o treime de transferurile în valoare de 13,01 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au avansat cu 0,39%, până la prețul de 2,5900 lei/acțiune.

IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și RCS&RDS, vrea să emită obligațiuni de 10 milioane de lei și să le listeze la bursă CITEȘTE ȘI IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și RCS&RDS, vrea să emită obligațiuni de 10 milioane de lei și să le listeze la bursă

În absența unor ordine consistente care să miște piața, indicii BET-XT și BET au deviat marginal, coborând fiecare cu câte 0,03% sub referință, ultimul cu o închidere la nivelul de 13.057,22 puncte, așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut marcat de ezitare pentru anul bursier 2022

Pe contransens, indicele financiar BET-FI a câștigat 0,07%, până la nivelul de 52.192,55 puncte, într-o zi în care cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a staționat la prețul de 1,9940 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a ședinței, de 2,23 milioane lei. Emitentul a notificat piața că în ultima săptămână din 2021 a achiziționat de la BVB un număr de 1,37 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 2,71 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu” CITEȘTE ȘI Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

Indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,62%, tras în jos de corecția de 2,69%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au cumulat schimburi de doar 1,03 milioane lei. Pe același sector, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 47,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,24 milioane lei.

Pe tranzacții de 1,67 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 3,46%, până la prețul de 1,0180 lei/acțiune. Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile MedLife (M), care au staționat la prețul de 23,90 lei/acțiune, și de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat cu 4,33%, până la prețul de 15,65 lei/acțiune, în contextul în care BCR Pensii a anunțat reintrarea în acționariatul companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, KFC și Taco Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
sphera franchise
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica