Două tranzacții speciale au asigurat peste o cincime din rulajul de la BVB

Două tranzacții speciale au asigurat peste o cincime din rulajul de la BVB
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 mar 2017

Principalii indici ai BVB au staționat marți, într-o zi în care rulajul a rămas sub media înregistrată luna trecută, iar bursele europene au consemnat primul declin după trei ședințe pozitive. Două tranzacții speciale, cu titlurile producătorului de componente auto Compa Sibiu și OMV Petrom, au asigurat mai mult de o cincime din totalul transferurilor de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de capital bucureșteană a avut o nouă zi cu activitate modestă de tranzacționare. Deși volumele au urcat ușor față de ședința de luni, până la 22,5 milioane de lei (aproape 4,95 milioane euro), lichiditatea se menține mult sub media zilnică din februarie, de peste 33,8 milioane lei.

Mai mult de o cincime din rulajul de astăzi a fost reprezentat de două transferuri de tip deal, în valoare totală de 4,33 milioane lei. Primul transfer, însumând aproape 2,85 milioane lei, a fost realizat cu un pachet de 2,2 milioane acțiuni Compa Sibiu (CMP), la un preț cu 2,8% peste referință. A doua tranzacție specială a implicat vânzarea unui pachet de 5 milioane de acțiuni OMV Petrom (SNP) la un preț de 0,297 lei/unitate, în stagnare comparativ cu închiderea de luni.

EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia

Pe piața principală, cel mai mare rulaj, de 3,85 milioane lei, l-a avut acțiunea Romgaz (SNG). Titlurile producătorului de gaze au staționat la 28,20 lei/unitate.

Al doilea cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 2,38 milioane lei, urmat de doi jucători din sectorul energectic - Transelectrica (TEL), cu tranzacții de 1,98 milioane lei și Electrica (EL), cu schimburi însumând 1,92 milioane lei și o scădere la nivelul prețului de 0,7%, până la 13,8 lei/acțiune.

Indicele BET-NG a coborât cu mai puțin de 0,1%, fiind “salvat” de creșterea de 1,1% consemnată pe acțiunea Transgaz (TGN), care s-a apreciat până la 360 lei/unitate.

În sectorul financiar BET-FI a închis cu o depreciere de 0,16%, extinzând declinul din primele două zile ale săptămânii la 0,41%.

Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta CITEȘTE ȘI Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta

În restul Europei, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut astăzi pentru prima oară în patru ședințe, pierzând 0,3% din valoare, potrivit MarketWatch. Volumele pe piețele vest-europene au fost mai mici decât de obicei, majoritatea investitorilor fiind în expectativă înaintea ședinței de politică monetară a băncii centrale americane.

Rezerva Federală este așteptată să anunțe majorarea dobânzii de referință miercuri, după cum a indicat recent chiar președintele instituției, Janet Yellen. Acțiunile europene s-au apreciat în ultima perioadă, inclusiv pe fondul așteptărilor privind dobânzile din SUA, însă o eventuală decizie în acest sens va duce la creșterea costurilor de finanțare pentru companii.

Moneda unică europeană a pierdut astăzi 0,3% față de dolar, până la 1,064 unități. Euro a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultima lună în raport cu dolarul, după ce unii oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE) au discutat despre posibilitatea creșterii dobânzilor înainte de încheierea programului de achiziții de obligațiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
evolutii