EXCLUSIV De lunea viitoare, investitorii străini care vor să cumpere acțiuni românești au eliminată și ultima barieră. Piața OTC va fi liberalizată total

EXCLUSIV De lunea viitoare, investitorii străini care vor să cumpere acțiuni românești au eliminată și ultima barieră. Piața OTC va fi liberalizată total
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 aug 2018

Piața tranzacțiilor de tip over-the-counter (OTC) va fi liberalizată total începând cu data de 3 septembrie. Aceasta va permite achiziționarea de acțiuni de la Bursa de Valori București chiar și de către investitorii nerezidenți care nu au deschis cont la un broker activ pe piața locală. „Pe noi ne interesează ca cererea care există pentru acțiuni românești de la orice investitori să fie satisfăcută”, spune Adrian Tănase, director general al BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Începând de săptămâna viitoare, o categorie nouă de investitori nerezidenți va avea acces indirect pe bursa locală. Este vorba despre jucătorii care nu vor să-și deschidă cont la intermediari activi la BVB, dar care sunt interesați de includerea în portofoliile lor a unor acțiuni românești. Liberalizarea totală a pieței tranzacțiilor de tip OTC (over-the-counter) va fi din 3 septembrie, modificările necesare fiind deja operate la nivelul Depozitarului Central și avizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Adrian Tănase, cel care ocupă poziția de director general al Bursei de Valori București de la începutul acestui an, prezintă această schimbare ca o „măsură de creștere a lichidității”. Într-un interviu acordat Profit.ro spune că instituția pe care o reprezintă are interesul ca accesul investitorilor străini la piața locală să fie unul complet. În mod special sunt brokerii și dealerii mari cei care aveau nevoie de această flexibilizare. „Noi ne dorim ca toată cererea care există pentru acțiuni românești să fie satisfăcută”, mai spune Tănase.

ANALIZĂ Cumpărarea în fiecare lună de acțiuni pentru a replica indicele BET este inaccesibilă investitorului obișnuit. Suma minimă lunară se ridică la 1.200 de euro. 5 alternative de a investi constant pe termen lung CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cumpărarea în fiecare lună de acțiuni pentru a replica indicele BET este inaccesibilă investitorului obișnuit. Suma minimă lunară se ridică la 1.200 de euro. 5 alternative de a investi constant pe termen lung

Predecesorul său la șefia executivă a Bursei de Valori București, polonezul Ludwik Sobolewski, a inițiat la începutul anului 2014 un program de îndepărtare a ceea ce el identifica 8 bariere în accesibilitatea pieței românești pentru investitorii nerezidenți. Măsuri importante au fost luate prin implicarea ASF și a Ministerului Finanțelor Publice, însă piața OTC încă nu era complet liberalizată.

De săptămâna viitoare, însă, brokerii globali cu care acționează investitori nerezidenți vor putea achiziționa pentru clienții lor, prin tranzacții de tip OTC, pachete de acțiuni românești achiziționate inițial de brokeri activi pe piața locală. Oportunitatea efectuării acestor schimburi deschide noi posibilități.

Un posibil neajuns este acela că o serie de pachete de acțiuni vor fi imobilizate la brokeri globali, iar tranzacțiile cu aceste titluri nu vor fi procesate prin intermediul bursei locale. De asemenea, pentru investitorii care urmăresc traiectoria pieței în funcție de analiza preț-volum, „ascunderea” unei părți a transferurilor reduce întrucâtva gradul de credibilitate al analizelor.

În opinia lui Tănase, câștgurile sunt, însă, precumpănitoare: „Pentru noi este foarte important ca orice investitor care vrea să investească în acțiuni românești să o poată face.”

Chiar dacă tranzacțiile se vor putea face încă de săptămâna viitoare, inițial impactul ar putea fi redus, iar directorul general al BVB mizează că operațiunea nu va avea în timp efect în sens negativ asupra volumelor din piața locală. „Eu nu cred că se va întâmpla o scădere a lichidității pe piața reglementată”, a conchis Tănase. Exemplul migrării treptate a lichidității către piața locală de pe cea de la Londra în cazul emitenților care au realizat listări duale este încurajator pentru bursa românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
asf
depozitarul central