Fondul Proprietatea a răscumpărat săptămâna trecută acțiuni proprii de aproape 2 milioane euro

Fondul Proprietatea a răscumpărat săptămâna trecută acțiuni proprii de aproape 2 milioane euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 feb 2016

În a doua săptămână de la reluarea programului de răscumpărări, Fondul Proprietatea (FP) a achiziționat din piața secundară 11,19 milioane acțiuni proprii, în valoare de 8,45 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În fiecare zi de tranzacționare a săptămâni precedente Fondul Proprietatea a fost la cumpărare pentru a achiziționa din piață acțiuni proprii, informează un comunicat al emitentului remis Bursei de Valori București. Cea mai mare cantitate de titluri, 2,87 milioane acțiuni, a fost cumpărată în sesiunea bursieră de vineri, suma pusă la bătaie fiind de 2,19 milioane lei.

Răscumpărările din cadrul programului de buy-back aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor de primăvara trecută s-au realizat la prețuri între un minim de 0,7355 lei/acțiune consemnat în data de 1 februarie și un maxim de 0,765 lei/acțiune în ziua de joi, 4 februarie.

În total, Fondul a plătit 8,45 milioane lei pentru a răscumpăra 11,19 milioane titluri. Programul a fost reluat prin achiziții în piața secundară pe data de 28 ianuarie după ce fusese sistat în perspectiva unei oferte publice accelerate, care a fost însă anulată în data de 25 februarie. În primele două zile de la reluarea achizițiilor, Fondul acumulase 2,04 milioane acțiuni pentru care plătise aproape 1,5 milioane lei.

Acționarii FP au aprobat reducerea capitalului social și distribuirea de cash CITEȘTE ȘI Acționarii FP au aprobat reducerea capitalului social și distribuirea de cash

De la începutul programului, FP a inclus în bilanțul propriu 169,68 milioane acțiuni pentru care a achitat 136,71 milioane lei. Potrivit ultimei raportări, Fondul mai poate cumpăra încă 722,09 milioane titluri, pentru care are disponibilități de cash, cea mai mare parte a acestora rezultate din înstrăinarea unui pachet de acțiuni Romgaz (SNG) în octombrie pentru 456 milioane lei.

Achizițiile în vederea reducerii discountului de piață și returnarea de cash către acționari au și scopul de stabilizare a prețului în piața secundară. Ieri cotația a închis la nivelul de 0,7430 lei/acțiune, în scădere cu 2,62% față de vineri pe volume echivalente cu 3,87 milioane lei.

Un investitor sesizează ASF: A fost retragerea ofertei de la FP o manipulare a pieței? CITEȘTE ȘI Un investitor sesizează ASF: A fost retragerea ofertei de la FP o manipulare a pieței?

La o zi după sistarea ofertei de răscumpărare pentru 430 milioane titluri managerul FP Greg Konieczny explica pentru piață prin intermediul Profit.ro de ce a luat această decizie. Era vorba de un pas înapoi tactic, în condițiile etapei de volatilitate din piețele financiare internaționale. "Trebuie să fim cu mare băgare de seamă față de condițiile de piață", a declara Konieczny.

Condițiile de fluctuații puternice ale cotației nu erau propice derulării unei oferte care presupune o piață stabilă. În plus, climatul investițional dominat de incertitudine impune un management mai prudent al cash-ului.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
greg konieczny
rascumparari