Fondul Proprietatea, peste 40% din rulajul de joi la BVB

Fondul Proprietatea, peste 40% din rulajul de joi la BVB
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 oct 2017

Bursa de Valori București (BVB) a închis ședința de joi în scădere modestă, iar rulajul cu acțiuni a însumat 31,66 milioane de lei, din care aproape 43% s-a realizat cu acțiuni Fondul Proprietatea (FP).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 0,01%, declin similar cu al indicelui BET, al titlurilor blue-chip.

Pe piața principală, cel mai tranzacționat emitent a fost Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 13,52 milioane de lei. Pe locul al doilea ca valoare a rulajului s-a situat Digi Communications (DIGI), cu tranzacții de 6,68 milioane de lei, iar pe locul al treilea a fost Banca Transilvania (TLV), cu 2,58 milioane de lei.

Stirom derulează oferta de retragere la un preț cu puțin peste 18 lei/acțiune. Portughezii de la BA Vidro ajung la o deținere de peste 96% CITEȘTE ȘI Stirom derulează oferta de retragere la un preț cu puțin peste 18 lei/acțiune. Portughezii de la BA Vidro ajung la o deținere de peste 96%

Acțiunile FP s-au apreciat cu 0,24%, DIGI a crescut cu 1,64%, în timp ce Banca Transilvania a pierdut 0,23%.

Acționarii Electrica (El) au aprobat, la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de astăzi, cumpărarea deținerilor minoritare pe care Fondul Proprietatea le are la 4 subsidiare, pentru 752 milioane lei. 

Prin această tranzacție, Fondul Proprietatea ar urma să facă rost de cash pentru susținerea programelor sale de răscumpărare. 

Acționarii FP au aprobat astăzi autorizarea administratorului unic, Franklin Templeton, de a răscumpăra acțiuni ale Fondul Proprietatea, certificate de depozit având la bază acțiuni suport sau titluri de interes în legatură cu acțiuni FP.

Schimburile de tip deal au însumat 1,62 milioane de lei, reprezentând două tranzacții cu acțiuni BRD Societe Generale (BRD) în valoare de 886.394 lei și un schimb cu MedLife (M) de 736.000 lei.

Indicele BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,1%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în coborâre cu 0,02%. BET XT a pierdut 0,02%, iat BET BK a urcat cu 0,09%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

La un an de la tranzacția cu George Copos, gigantul japonez Nidec triplează capitalul producătorului de motoare electrice Ana IMEP din Pitești CITEȘTE ȘI La un an de la tranzacția cu George Copos, gigantul japonez Nidec triplează capitalul producătorului de motoare electrice Ana IMEP din Pitești

Oferta publică a Sphera Franchise Group (SFG), reunind companiile care dețin brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, a fost subscrisă în proporție de aproape 10%, fiind primite 148 de ordine pentru cumpărarea a 142.161 de acțiuni din oferta de 1,47 milioane de acțiuni pe tranșa de retail, potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Oferta publică totală a Sphera este de 9,83 milioane de acțiuni, fiind împărțită în două tranșe. Astfel, 15%, adică 1,47 milioane de acțiuni, ar urma să meargă către investitorii de retail, iar restul, 8,36 milioane de acțiuni, vor fi oferite investitorilor instituționali.

Potrivit prospectului de ofertă publică, investitorii de retail trebuie să subscrie acțiunile oferite la prețul fix de 33 lei/acțiune, adică limita superioară a intervalului din prospectul de ofertă. Astfel, valoarea plasamentelor este, în prezent, de circa 4,69 milioane de lei.

Evoluția de astăzi a BVB a fost în contrast cu cea a burselor europene. Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 1,1% după două ședințe consecutive de scăderi, în contextul în care euro a coborât cu 1,3% față de dolar, la 1,1658 dolari.

Euro a pierdut teren după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis astăzi, în linie cu așteptările din piață, să prelungească achizițiile de obligațiuni din zona euro cu încă 9 luni, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele acestui an, dar av continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bce
bet
bvb
actiuni
sphera
fondul proprietatea
electrica