Fondul suveran. Necesitate sau sinecură?

Fondul suveran. Necesitate sau sinecură?

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mar 2017

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că, din discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanți din mediul economic, ideea comună ar fi aceea că fondul suveran reprezintă o necesitate. Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, afirmă că, dacă este o entitate creată doar pentru ca unii să ia salarii, mai degrabă nu avem nevoie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spijină ideea fondului suveran promovată de actuala putere și consideră că entitatea ar trebui să opereze prin intermediul pieței de capital. Vicepreședintele Autorității, Mircea Ursache, spune că din întâlnirile pe care le-a avut cu reprezentanți ai Amcham, BERD și ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, în care a centralizat observații și propuneri, a tras concluzia că fondul suveran „nu e numai un punct din programul de guvernare; este o necesitate pentru dezvoltarea României”.

Ursache a oferit exemplul fondului suveran din Polonia care a cumpărat de la UniCredit Bank o participație la Bank Pekao. Astfel, pot fi folosite resurse de care bugetul României nu dispune. Obiectivul de investiții de 10 miliarde euro până în anul 2020 poate fi atins doar prinm intermediul fondului suveran, spune Ursache.

Peste 96% din emisiunea de obligațiuni a Vrancart Adjud, subscrisă de acționarul majoritar. SIF Banat Crișana a cumpărat obligațiuni de peste 36 milioane lei CITEȘTE ȘI Peste 96% din emisiunea de obligațiuni a Vrancart Adjud, subscrisă de acționarul majoritar. SIF Banat Crișana a cumpărat obligațiuni de peste 36 milioane lei

Vicepreședintele reglementatorului pieței de capital afirmă că fondul suveran ar trebui să folosească activ bursa și nu doar să țină în portofoliu pasiv pachetele la companiile de stat. „Asta făceau până acum și ministerele”, a declarat Ursache astăzi, în cadrul unei conferințe pe teme ale pieței de capital organizat de grupul Bursa.

Prezent la eveniment, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, a fost mai sceptic. El spune că fondul suveran poate ajuta piața de capital, dar la fel de bine o poate încurca. Fondul suveran riscă să devină un fel de AVAS, FPS sau OPSPI, care să concentreze participații la societățile de stat fără un efect asupra acestora. O altă temere a sa este că entitatea ar putea fi ținta unor vânători de sinecuri. „Dacă cine va conduce fondul va fi persoană importantă, mă scuzați, dar nu avem nevoie de acest fond”, a afirmat Paul.

EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor

Fondul suveran a fost anunțat în programul de guvernare, probabil ca element de identificare și vehicul strategic copiat din mișcarea suveranistă a statelor din grupul de la Vișegrad, dar există puține date despre parametrii în care acesta va funcționa.

Într-un interviu pentru Profit.ro, Ursache declara la începutul acestei luni că, din discuțiile sale cu oficialii guvernamentali, nu a aflat detalii despre fond. Astfel, nu se știe nici ce companii vor intra în componența acestuia și nici structura de conducere. Există o intenție pentru listarea fondului suveran la BVB, dar nici această decizie nu este luată, iar calendarul inițial din programul de guvernare pare a fi rămas în urmă.

Fondul suveran. Necesitate sau sinecură?

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
asociatia brokerilor
dan paul
berd
amcham