Fostul manager de la MF Global va apărea într-un proces în care PwC riscă să plătească 3 miliarde dolari pentru neglijență

Fostul manager de la MF Global va apărea într-un proces în care PwC riscă să plătească 3 miliarde dolari pentru neglijență
scris 5 mar 2017

Jon Corzine, fostul șef al MF Global în momentul falimentului companiei de servicii financiare, este programat să apară în fața instanței într-un proces cu potențial exploziv, în care auditorul PricewatehouseCoopers ar urma să fie pus la plata a 3,1 miliarde dolari pentru consultanța „complet eronată” faă de contabilitatea companiei.

Jon Corzine, fost guvernator al statului New Jersey și șef al Goldman Sachs și-a început prima săptămână a anului în instanță. A fost de acord să plătească o amendă de 5 milioane dolari reglementatorului pieei derivatelor din SUA și să se retragă pe viață, consecință a falimentului societății de brokeraj MF Global la a cărei conducere era în momentul colapsului din toamna anului 2011.

Fostul manager va apărea din nou în fața judecătorilor în ceea ce Financial Times numește a fi „un proces cu potențial exploziv”, respectiv acțiunea îndreptată de de administratorul falitei MF Global împotriva auditorului său PricewaterhouseCoopers. Acestuia i se cere să plătească daune între 2,8 miliarde dolari și 3,1 miliarde dolair, incluzând dobânzile aferente sumelor dinaintea procesului.

Rezoluție finală în scandalul MF Global: Managerul Jon Corzine plătește o amendă de 5 milioane dolari și se retrage pe viață CITEȘTE ȘI Rezoluție finală în scandalul MF Global: Managerul Jon Corzine plătește o amendă de 5 milioane dolari și se retrage pe viață

Scandalul MF Global a izbucmit în octombrie 2011, când casa de brokeraj a eșuat să mai facă plăți către clienții săi, în special fermieri care își vindeau producția prin contracte forward pe Bursa de Mărfuri de la Chicago. Cercetările ulterioare au arătat că managementul furnizorului de servicii financiare a intrat în conturile segregate ale clienților și a folosit banii acestora pentru a-și susține poziții speculative pe piața derivatelor având ca activ suport ratele de dobândă ale unor titluri de stat europene, în special italiene și portugheze. Pe un moment de maxim stres pentru criza datoriilor suverane din Europa aceste poziții au explodat în portofoliile MF Global, condicând la colapsul companiei.

Acum administratorul falimentului companiei care încearcă să recupereze ce se mai poate pentru a returna bani fermierilor prejudiciați a decis să se îndrepte și împotriva PwC a cărei consultanță în contabilitate a fost „eronată de la un cap la altul” („flatly erroneous”), spune directorul administratorului Nader Tavakoli. „Dovezile vo arăta că neglijența PwC a fost cauza colapsului MF Global, ce a coat locurile de muncă a mii de oameni”, spune el.

Cu doar 6 zile înainte de prăbușirea companiei sfatul PricewaterhouseCoopers a fost pentru o ștergere din contabilitate pe partea de câștiguri de 119 milioane lei aferente unor plăți de taxe efectuate înainte.

Ce înseamnă procesul pentru PwC

PwC spune că munca sa pentru MF Global s-a desfășurat corect și că tranzacțiile pe instrumentele derivate au fost raportate pentru maturitate. „MF Global a falimentat urmare a deciziilor de business greșite”, spune Rich Maronney, partener la King & Spalding. „Au decis să investească masiv în bonduri suverane europene, ceea ce a determinat prăbușirea. Ca auditor independent, PwC nu a avut nicio consultanță de business sau de ordin strategic.”

Cazul este un nou test pentru profilul PricewaterhouseCoopers care a avut o succesiune de provocări în anii din urmă în calitate de auditor al unor companii cu probleme. În luna august a anului trecut firma a ajuns la o înțelegere pentru plata a 5.5 miliarde dolari preldând pentru neglijență într-un proces intentat în cazul falimentului din 2009 a Colonial Bank și în care PwC fusese acuzată de conspirație.

viewscnt
Afla mai multe despre
mf global
pwc
jon corzine
faliment
criza
auditor
fermieri