Marile bănci au fost amendate cu 321 de miliarde de dolari de la izbucnirea crizei financiare globale

Marile bănci au fost amendate cu 321 de miliarde de dolari de la izbucnirea crizei financiare globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2017

Cele mai mari bănci din lume au plătit amenzi de 321 de miliarde de dolari începând din 2008, pentru încălcarea reglementărilor, cu fapte pornind de la spălarea de bani la manipularea pieței și finanțarea terorismului, potrivit datelor Boston Consulting Group (BCG), relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea amenzilor va crește probabil în anii următori, autoritățile de reglementare din Europa și Asia urmând exemplul politicii mai agresive a instituților de profil din Statele Unite, care au impus majoritatea penalităților, se arată în raportul anual al BCG.

Numai în 2016 băncile au plătit amenzi în valoare de 42 de miliarde de dolari, mai mult cu 68% comparativ cu 2015, scrie News.ro.

Era reglementărilor stricte va continua, potrivit BCG, în pofida promisiunilor președintelui american Donald Trump de a modifica legea Dodd-Frank a sectorului financiar, care din 2010 a reconfigurat sectorul bancar american după falimentul Lehman Brothers Holdings.

Numărul schimbărilor legislative pe care băncile trebuie să le urmărească zilnic s-a triplat din 2011, la o medie de 200 de revizuiri pe zi, potrivit BCG.

Raportul arată că la aproape 10 ani de la declanșarea crizei financiare, industria bancară nu și-a revenit în totalitate după pierderi.

Numele lui Cristian Socol, discutat în coaliția de guvernare pentru postul de viceguvernator al BNR CITEȘTE ȘI Numele lui Cristian Socol, discutat în coaliția de guvernare pentru postul de viceguvernator al BNR

În timp ce companiile financiare au generat un profit economic de 159 de miliarde de euro în 2015, al cincilea an de creștere anuală, sectorul a rămas cu pierderi de 9 miliarde de euro în intervalul 2009-2015. Profitul economic calculat de BCG include rezultatele operaționale și costul capitalului.

Băncile europene nu au obținut un astfel de profit în intervalul analizat, dar cele americane au fost profitabile în ultimii trei ani. Băncile din Asia-Pacific, America de Sud și Orientul Mijlociu și Africa au obținut profit economic în fiecare an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
amenzi
boston consulting group
criza