GRAFIC Ideile Guvernului generează unul din cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Într-o singură zi, toate câștigurile din acest an s-au evaporat. "Blocați economia!"

GRAFIC Ideile Guvernului generează unul din cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Într-o singură zi, toate câștigurile din acest an s-au evaporat. "Blocați economia!"

Ministrul Finanțelor, la Profit Financial.forum, în fața bancherilor pe care îi lovește acum

Adrian Panaite
Adrian Panaite
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 dec 2018

Deciziile de taxare preconizate de Guvern pentru sectorul bancar și cel energetic, puternic criticate de întregul mediu de afaceri, au precipitat unul dintre cele mai mare picaje de pe bursa românească. Nu mai puțin de 19 acțiuni au avut scăderi mai mari de 7%. Valoarea participațiilor statului român în cele 7 importante companii energetice listate la BVB a scăzut într-o singură zi, cu aproximativ 2 miliarde de lei. Acțiunile Erste și Raiffeisen s-au prăbușit pe bursele din regiune. În piață există temeri legate de potențiale efecte de domino în economie și o stare de neliniște adusă de necunoscut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ideile de taxare ale Guvernului au fost criticate ieri de întregul mediu de afaceri afectat, indiferent de industrie, al cărui mesaj a fost ferm: "STOP! Veți bloca economia!".

Ieri, într-o singură zi, toate câștigurile bursiere din acest an s-au evaporat într-unul dintre cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Investitorii s-au precipitat încă de la primele minute de tranzacționare și au pus determinat scăderi consistente și generalizate pe aproape toate acțiunile, cu excepții neglijabile.

Pentru companiile din energie ale statului, cea mai mare depreciere, de 850 de milioane de lei, a fost înregistrată la valoarea participațiilor deținute la Romgaz, unde statul este principal acționar cu 70,8%. Acțiunile companiei au scăzut cu 9% miercuri.

Următoarea pierdere înregistrată de statul român ca acționar, de 526 de milioane de lei, a fost cea de la celălalt producător de gaze, OMV Petrom, unde deține un pachet de 20,6%. Cotațiile OMV Petrom s-au depreciat în ședința de miercuri cu 12,97%.

220 de milioane este paguba de la Transgaz, unde statul deține 58,5%. Acțiunile operatorului de transport gaze din România au pierdut miercuri 9,64%.

Valoarea participației statului român la Electrica s-a micșorat la rândul ei cu 190 milioane de lei. Ministerul Energiei deține 48,78% din compania de furnizare și distribuție, companie ale căror cotații s-au depreciat cu 10,9%.

Deprecieri mai reduse, de 86 de milioane de lei, 67 de milioane de lei și 29,5 milioane de lei au fost înregistrate la Transelectrica (depreciere de 8,77%), Nuclearelectrica (scădere de 2,78%) și, respectiv, Conpet (depreciere de 7,18%).

Toate aceste companii sunt afectate de introducerea taxei de 3% pe cifra de afaceri ce urmează a fi încasată de ANRE, inclusiv OMV Petrom și Romgaz, în calitatea lor de furnizori de gaz. În plus cele două companii operează și două centrale electrice pe gaz.

În cazul OMV Petrom și Romgaz, performanțele viitoare vor fi influențate negativ și de plafonarea prețului gazelor la 68 de lei/MWh prevăzută în proiectul ordonanței de urgență. Prețul gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri a fost de 90 de lei/MWh pentru luna noiembrie și de 95 lei/MWh pentru luna decembrie.

Rezultatele Electrica, Nuclearelectrica și Transelectrica vor fi afectate de reintroducerea controlului prețurilor de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care este una din prevederile aceleiași OUG, anunțate de ministrul Finanțelor.

Simultan, acțiunile Erste și Raiffeisen s-au prăbușit pe bursele din regiune.

Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat

Indicii principali au scăzut cu 11%, spulberând parametrii tehnici, iar cele 2 acțiuni bancare lichide au avut nevoie de ridicări ale limitei de variație. Este reacția pieței la măsurile guvernamentale anticipate de discursul de duminică împotriva multinaționalelor al liderului majorității parlamentare, Liviu Dragnea, respectiv o taxă progresivă pe activele bancare, plafonarea prețului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o taxă de 3% pe cifra de afaceri ale companiilor din energie și telecom, precum și stipulații care ar permite părăsirea prematură de către unii contributori a sistemului de pensii private.

I-au pus bursei ditamai lumânarea

Este ceva care s-a resimțit la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 10,95%, iar indicele reprezentativ BET s-a prăbușit cu 11,21%, până la nivelul de 7.475,22 puncte. Bursa s-a întors practic în timp cu un an, decembrie 2017 fiind ultima etapă în care piața a atins respectivele niveluri.

Pe graficul zilnic, sesiunea de ieri se vede ca o lumânare foarte lungă roșie, una care echivalează uneori cât parcursul bursier pe un an întreg, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Ideile Guvernului generează unul din cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Într-o singură zi, toate câștigurile din acest an s-au evaporat.

2 miliarde lei evaporate din valoarea Băncii Transilvania

Șocul a fost major ieri la BVB pentru acțiunile bancare și a survenit pe volume. Cele 2 titluri lichide de pe acest segment au cumulat transferuri de 226,39 milioane lei (48,61 milioane euro), peste 2 treimi din lichiditatea pieței și au avut amândouă nevoie de ridicări ale limitei de variație admisă într-o primă fază de sistemul bursei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au căzut cu 19,91%, până la prețul de 1,8820 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu 85,01 milioane acțiuni reprezentând 1,76% din capitalul social al instituției de credit a cărei capitalizare bursiere este de 9,06 miliarde lei (1,94 miliarde euro), după ce în mare parte a acestui an titlurile s-au tranzacționat la cotații care dădeau emitentului o valoare de piață și de peste 2 miliarde de lei. Este o mișcare având credibilitate întrucât volumele au fost echivalente cu 169,85 milioane lei. Închiderea pe minimul zilei arată slăbiciune și că vânzătorii încă sunt în control.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au prăbușit, de asemenea, cu 16,62%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe transferuri de 54,49 milioane lei în piața reglementată și deja cu 13,64% din punctul de vedere al valorii de piață sub cea de la sfârșitul anului trecut. Pe același emitent a fost realizată și o tranzacție specială în piața deal, de 2,05 milioane lei.

Lovite dur au fost și titlurile Alro Slatina (ALR) care au căzut cu 11,50%, până la prețul de 3,00 lei/acțiune, similar cu cel al operațiunii de piață prin care majoritarii de la Vimetco și Conef, prin care miliardarul rus Vitali Matchitki controlează producătorul de aluminiu au vândut către piață 33,77% din acțiunile companiei pentru 723,10 milioane lei (155,58 milioane euro).

Contextul extern nu a fost neapărat potrivnic ieri, cel puțin până la publicarea seara a deciziei de politică monetară a SUA. Închiderile în Europa au fost, de altfel, „pe verde” pentru bursele europene: +0,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,96% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,49% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,24% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +1,24 pentru indicele BUX de la Budapesta. Indicele PX de la Praga a fost o excepție, cu un declin de 1,80%.

Scăderi mari și pe SIF-uri

Ceva mai atenuat a fost șocul pe acțiunile fondurilor închise de investiții al căror indice sectorial BET-FI a supraperformat pieței cu un declin de 5,69%, până la nivelul de 34,229,57 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 2,73% la nivelul capitalizării bursiere, cotația închizând la prețul de 0,9280 lei/acțiune o sesiune în care au fost schimbate titluri în valoare de 15,57 milioane lei.

Scăderile au fost ceva mai consistente pe titlurile SIF. Astfel, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 6,60%, până la prețul de 1,9800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei, iar cele ale SIF Transilvania (SIF3) s-au depreciat cu 4,25%, până la prețul de 0,2030 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,42 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sever lupu