În oferta de titluri de stat pentru populație, 70% din plasamente sunt în instrumentele denominate în euro

În oferta de titluri de stat pentru populație, 70% din plasamente sunt în instrumentele denominate în euro

Sursa foto: Imillian | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2022

Aproape 3.000 de ordine s-au strâns în sistemul bursei pentru obligațiunile guvernamentale puse în vânzare în cadrul programului Fildelis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut ezitant, marcat de o participare vădit mai mică decât la exercițiile precedente, oferta Ministerului Finanțelor Publice de titluri de stat destinate populației începe să adune ordine. Pe Bursa de Valori București, cele 4 emisiuni s-au concentrat subscrieri în echivalent 67,65 milioane de euro. 

Nu mai puțin de 69,28% din aceste plasamente au fost realizate în instrumentele denominate în moneda unică europeană. La exercițiile precedente derulate cu o frecvență trimestrială, interesul a fost mai mare pentru titlurile în lei, având în vedere dobânzile mai mari. Plafonarea relativă a randamentelor față de oferta din toamnă, lipsa unei perspective clare asupra atenuării inflației domestice și dezamăgirea investitorilor față de traiectoria în piața secundară a titlurilor emise în anii trecuți a determinat o schimbare de comportament a investitorilor.

DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților” CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților”

Astfel, cele mai multe ordine, în echivalent 26,02 milioane euro, s-au strâns pentru titlurile de stat în euro scadente în decembrie 2024 (R2412AE) și care poartă un cupon anual de 3,70%. La titlurile denominate în moneda unică europeană cu maturitate la 1 an și cu dobândă de 2,70% (R2312AE) au fost cumulate subscrieri pentru unități în valoare 20,85 milioane euro.

În cazul titlurilor denominate în lei, investitorii au decis să meargă pe scadența scurtă. Emisiunea cu maturitate anul viitor (R2312B) cu randament de 7,65% a cumulat subscrieri pentru aproximativ 737.000 de unități cu o valoare de 73,68 milioane lei (14,95 milioane euro). Pe de altă parte, titlurile cu scadența în decembrie 2024 (R2512A), având un cupon anual de 8,00%, au cumulat cu puțin peste 500 ordine cu o valoare totală de 28,76 milioane lei (5,83 milioane euro).

EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

La precedentul exercițiu din toamnă, în sistemul Bursei de Valori București au fost introduse, în etapa de subscriere de 3 săptămâni, peste 7.000 de ordine de cumpărare a titlurilor de stat pentru populație din programul Fidelis, valoarea agregată a acestor plasamente fiind în echivalent a 206,50 milioane euro.

A fost o participare cu 29,17% mai mică decât cea de la ediția precedentă din vară, când pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice au fost subscrieri de 291,55 milioane euro. Scăderea este chiar și mai drastică, de 48,10% față de oferta din primăvară, când investitorii activi la BVB au cumpărat obligațiuni guvernamentale în valoare de 397,95 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis