Investitorii de la BVB revin la cumpărare

Investitorii de la BVB revin la cumpărare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 feb 2023

În contextul unui sentiment favorabil pe piețele externe, și pe bursa românească am consemnat o sesiune de aprecieri cu o ușoară majorare a volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După mutările de dobândă pentru cele mai relevante monede din lume operate de Rezerva Federală Americană și Banca Centrală Europeană, investitorii s-au descătușat și au acelerat mișcarea ascendentă de la începutul anului. În mod particular este bună evoluția indicelui DAX40 care a atins un maxim local cu puțin peste reperul de 15.500 de puncte, ceea ce înseamnă un câștig de peste 12% față de nivelul de la sfârșitul anului trecut.

Bursa de Valori București s-a conectat acestor evoluții. Cumpărătorii s-au activat și au dat o amplitudine mai mare indicilor față de zilele precedente într-o ședință în care cele mai tranzacționate 5 acțiuni au închis toate „pe verde”.

EXCLUSIV DOCUMENT Bruxelles-ul a transmis României un prim răspuns la întrebarea de 1 miliard euro: Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate? Două puncte clarificate, unul în suspensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Bruxelles-ul a transmis României un prim răspuns la întrebarea de 1 miliard euro: Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate? Două puncte clarificate, unul în suspensie

Nu este vorba numai elanul pozitiv, dar și de ordine ceva mai consistente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 35,62 milioane lei (7,26 milioane euro), sub media ultimilor ani, dar depărtat de cotele de avarie atinse în câteva din sesiunile precedente.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,22 milioane lei, într-o în care cotația a avansat cu 0,60%, până la prețul de 19,96 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 1,62%, până la prețul de 13,84 lei/acțiune, pe o activitate de 2,69 milioane lei.

DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,49%, până la prețul de 2,0500 lei/acțiune, pe transferuri de 4,76 milioane lei. Emitentul va derula în perioada 10 februarie – 18 martie o ofertă publică de răscumpărare pentruz un număr de 225,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,61% din capitalul social, la un preț superior celui din piață, de 2,1900 lei/acțiune.

Titlurile producătorilor de gaze naturale, de asemenea, au avut evoluții pozitive: +0,21%, până la prețul de 0,4685 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au întrunit cel de-al 2-lea rulaj al ședinței, de 7,32 milioane lei, și +0,87%, până la prețul de 40,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) ce au însumat schimburi de 2,36 milioane lei.

Guvernul schimbă Legea de vânzare de acțiuni Petrom către foștii salariați CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă Legea de vânzare de acțiuni Petrom către foștii salariați

Sunt mișcări care au antrenat impulsul întregii piețe. Indicele compozit BET-XT s-a apreciat cu 0,68% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,76%, până la nivelul de 12.260,18 puncte, unde apare ca înscris pentru o atacare a maximelor locale, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii de la BVB revin la cumpărare

Indicii sectoriali au avut închdieri divergente: -0,05%, până la nivelul de 49.698,03 de puncte pentru indicele financiar BET-FI și +0,64% pentru indicele energetic BET-NG. Din structura ultimului, 2 acțiunicare au deăășit reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei, au înregistrat deprecieri: -0,11%, până la prețul de 44,20 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), și -0,92%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica